Ono što je kod nas uobičajeno, u nekim zemljama može biti uvredljivo

10.11.2020

13:30 >> 11:42

0

Lepo ponašanje u stranim zemljama

Ono što je kod nas uobičajeno, u nekim zemljama može biti uvredljivo
Copyright Pixabay

Ono što je kod nas lepo ponašanje ne mora nužno da je i u drugim zemljama. Zapravo, svaka ima svoja pravila pa je dobro, pre nego što krenete na put da se dobro raspitate o bontonu u toj zemlji.

Nama je uobičajeno da uz osmeh poželimo dobro jutro ili dobar dan. U Rusiji to nije slučaj. Svako osmehivanje se smatra intimnim gestom koje ukazuje sklonost prema drugoj osobi. Zato to ne činite, pogotovu ne na ulici i nepoznatim ljudima.

U Francuskoj lepo ponašanje nalaze da ljubazno pozdravite svakoga koga sretnete. Nemojte se začuditi ni da vas dva puta poljube prilikom upoznavanja. Dobro, sad zbog korone, taj običaj se ne poštuje.

Ali se izuzetno nepristojnim u Francuskoj smatra ukoliko javno istresate nos. Umesto toga, izvinite se i otiđite do toaleta gde ćete „produvati“ nos.

U Evropi i SAD je uobičajeno da date napojnicu konobaru u vrednosti od 5-10% od iznosa računa. U Japanu je potpuno suprotna praksa – usluga je vrhunska ali se davanje napojnice smatra uvredom.

Pixabay

Ljudima koji su po prirodi više koriste levu ruku biće teško da se naviknu u Indiji da nikako ne koriste tu ruku koja se smatra nečistom. Za pozdravljanje, plaćanje računa i preuzimanje robe u prodavnici zato treba isključivo koristiti desnu ruku.

U Indiji postoji još jedno pravilo koje je nama potpuno neobično: nikada ne otvarajate poklon odmah kad ga dobijete. Suzdržite se, ma koliko da vas kopka šta je umotano u šareni papir jer se otvaranje poklona istog momenta smatra pohlepnim.

U Nemačkoj se izuzetno nepristojnim smatra da pričate sa nekim i držite ruke u džepovima. Čak i za ručkom, ruke držite na stolu, nikako u krilu.

U Kini nikada nemojte pojesti sve iz tanjira jer će to biti znak vašem domaćinu da vam stavi još hrane. Prazan tanjir znači da ste još uvek gladni i da domaćin nije spremio dovoljno jela. A domaćin ne sme nikako da se obruka.  Isto pravilo važi i za čaj – kad god ispraznite šoljicu do kraja, domaćin će vam dosipati jer smatra da hoćete još da pijete. Uz to, u Kini je sasvim normalno da podrignete nakon jela jer tako dajete kompliment kuvaru.

Ukoliko ste za volanom u Norveškoj, nikako ne trubite drugim vozačima jer se tamo sirena koristi samo u hitnim slučajevima. Svako trubljenje kod svih učesnika u saobraćaja izaziva paniku da je u pitanju velika opasnost.

Profimedia

Možda će vas i ovo zanimati:

Hjuga, danski koncept: Uživanje u jednostavnim stvarima

U nekoliko zemalja kao što su Irska, Australija, Novi Zeland i Škotska, nije pristojno sedeti na zadnjem sedištu u taksiju. Ima tu malo i predostrožnosti – vozač može da pomisli da imate nečasne namere ili da možda držite pušku u ruci.

I nikada SAD u Južnoj Americi ne zovite Amerikom. Južna Amerika je takođe Amerika.

I ovo će vam biti zanimljivo:

Škotska: Zemlja sa 790 ostrva i najkraćim letom na svetu

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike