Umetnost oslikavanja tela sa potpisom Sandre Nikoletić, gošće 24 sedam

12.11.2020

19:30 >> 18:50

0

Ukoliko ste vešti, u oku i duši posmatrača, vaš rad živeće zauvek, kaže nam umetnica

Umetnost oslikavanja tela sa potpisom Sandre Nikoletić, gošće 24 sedam
Copyright Priomo/Goran Gođirov

Kada potičete iz porodice akademskih slikara, onda je velika verovatnoća da će to biti i vaš budući poziv. Tako je i bilo, u slučaju Sandre Nikoletić. Krenula je utabanim porodičnim stazama, a onda iskoračila u nove oblike likovne umenosti.  Svoje znanje i iskustvo u slikanju na platnu, iskoristila je i usmerila na oslikavanje ljudskog tela, poznatog kao body art.

–  Ljubav prema bojama nam je urodjena. Ja sam kao dete imala običaj da ukradem mamin neseser i šaram po ogledalu znajući da mi sleduje grdnja. Za mene je osečaj četkice u ruci najbolji osećaj na svetu, tada ne postoje granice i ne biram da li radim na telu, platnu, nameštaju ili tekstilu. Za mene je stvaranje proces u kome u potpunosti uživam, iskrena je Sandra.

Privatna arhiva/Sandra Nikoletić

Prema mnogim istoričarima, slikanje tela bilo je važan deo svakodnevnog i duhovnog života i prvi oblik umetnosti koji su ljudi koristili, a mnogi arheološki dokazi to i potvrđuju. U drugoj polovini 20. veka, mnogi umetnici u potrazi za novim vizuelnim formama, oživeli su drevnu praksu oslikavanja tela.

Koliko je body art kao pravac u umetnosti zastupljen danas?

– Sve više je zastupljen i kod nas u Srbiji, iako malo kasnimo za zapadnim zemljama. Takmičenja u face and bodypainting-u postoje kod nas od 2013.godine pod pokrićem BodyArt Asocijacije Srbije i internacionalnog su karaktera.

Priomo/Goran Gođirov

– Kada slikate po živim platnima tj. telu morate biti mudri u praćenju njegovog prirodnog oblika, a kako je telo živo, ukoliko mu dodamo i koreografiju koja prati rad, lako možemo dobiti moćan performans koji osvaja srce publike, objašnjava.

Ipak, ovakvo umetničko delo je privremenog karaktera, jer rad na koži živi samo jedan dan. Nakon toga, ostaje samo fotografija, ali:

– Ukoliko ste vešti, u oku i duši posmatrača, vaš rad živeće zauvek, kaže nam Sandra.

Priomo/Goran Gođirov

Zanimalo nas je u šta najviše voli da transformiše ljude.

– Moji radovi su najčešće refleksija inspiracije nakupljene iz života i svega što me okružuje i često nose duboku poruku publici. Motivi koje slikam se uvek smenjuju, bitno je samo da gotov body art predstavlja čitavu jednu priču na telu modela.

Privatna arhiva/Sandra Nikoletić

Saznajemo da oslikavanje celog tela može da traje i do deset sati, ali i da je proces stvaranja body art-a izazovniji i teži od slikanja na platnu.

– Slikanje po telu je teže od slikanja po platnu jer radite na živoj i trodimenzionalnoj podlozi. Izazovnije je ali vam takodje daje i beskraj mogućnosti, a sve ono što vas inspiriše i u čemu uživate nikada ne može biti teško.

Još je lakše kada za svoj rad budete i nagrađeni. Prvi pehar iz Face art kategorije Sandra je osvojila na BAFS festivalu 2017.godine. Zatim i treće mesto već sledeće, 2018. godine, kada postaje i Face awards Balkan artist of the year. Upravo ta titula odvodi je u Hollywood, gde je ponosno predstavila Srbiju i region. Naredne 2019. osvaja medalju za umetnost na takmičenju u New York-u.

Samo par dana pre ovog intervjua, Sandra Nikoletić osvojila je prvo mesto na takmičenju Internacional MUA festival by Love Rich, u konkurenciji više od sto umetnika iz celog sveta.

Pored omiljenog joj oslikavanja tela, Sandra se bavi i klasičnim slikarstvom i ikonopisanjem.

Na kraju priče:

– Želela bih da poručim svim mladim majkama, da ne odustaju od svojih snova pa i ako imaju troje dece kao ja ili više. Svaki dan budite bolji od sebe juče, to je siguran i miran put do uspeha. Zapamtite, kreativnost je moć i ona uvek nadje put, zaključuje umetnica Sandra Nikoletić.

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike