Papagaj Svetog Porfirija izgovara molitve (VIDEO)

23.01.2022

19:30

0

Autor: 24sedam

Svedoci su pričali da je papagaj spokojno izlazio iz kaveza kada bi mu starac otvarao vrata, stao bi na njegovo rame i jeo bi zajedno sa njim

Papagaj Svetog Porfirija izgovara molitve (VIDEO)
papagaj2 - Copyright Printscreen/YouTube

Neverovatni papagaj Petraki živi u grčkom manastiru, a bio je ljubimac Svetog Porfirija Kavsokalivita dok je bio živ. Ovaj papagaj i posle 30 godina od smrti ovog duhovnog oca ponavlja ono što je od starca naučio.

Jedan vernik poklonio je svom duhovnom ocu Porfiriju divljeg i neposlušnog papagaja po imenu Petraki. Starac je bio veoma zahvalan na ovom neočekivanom poklonu, ali je papagaj bio toliko agresivan da niko nije mogao da mu se približi. Jurišao bi da ujede ljude svojim snažnim kljunom, ali starac ipak nije hteo da se oprosti od njega. Bio je odlučan da ga zadrži i umiri Isusovom molitvom, ponavljajući mu naglas: "Gospode Isuse Hriste, pomiluj me!"

Nakon izvesnog vremena, papagaj se toliko smirio da je prihvatao da ga starac miluje rukom. Često se mogao čuti kako uzvikuje: "Starče, blagoslovi!" Ili "Mati, blagoslovi!". Ovim rečima starac se obraćao igumaniji manastira. Svedoci su pričali da je papagaj spokojno izlazio iz kaveza kada bi mu starac otvarao vrata, stao bi na njegovo rame i jeo bi zajedno sa njim.

Naučio je još i da izgovara: "Bogorodice Devo, raduj se blagodatna Marijo, Gospod je s tobom." 

Ali najčudesnije je bilo što je naučio da peva "Gospodi pomiluj".

Petraki je oponašao čak i starčev ton i ritam dok izgovara molitve.

Starac Porfirije je govorio za ovog papagaja: 

 - Često dok izgovaram Isusovu molitvu ja zadremam, i tada se Petraki ispriča: "Gospode Isuse Hriste pomiluj me!". I tako me trgne iz sna.

 

Na snimku se vidi i kako Petraki vodi poklonike u keliju svog prijatelja, sada Svetog Porfirija Kavsokalivita. Kada su snimali keliju starca, shvatili su da Petraki ne voli da ga snimaju, zato se kada govori obično skriva između ulaznih vrata i radijatora.

Sveti Porfirije je rođen 7. februara 1906. godine. Obavljao je dužnost duhovnika u Eviji od 1940. godine. Svakodnevno je primao na ispovest veliki broj vernika. Umeo je da provodi čitav dan i noć, bez predaha i bez odmora, u ispunjavanju ove dužnosti.

Umro je 2. decembra 1991. godine, u svojoj isposnici na Svetoj Gori, a sahranjen je na tajnom mestu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike