Iako beskućnik, donirao hiljade evra za obnove crkava i sirotišta

20.01.2022

19:30

0

Autor: 24sedam

Čovek koji je svoj život posvetio drugima

Iako beskućnik, donirao hiljade evra za obnove crkava i sirotišta
profimedia-0195309142 - Copyright Profimedia

Dobri Dimitrov Dobrev, u narodu poznat kao Deda Dobri poznat je u celoj Bugarskoj. Veiiki dobročinitelj, a u isto vreme ktitor mnogih bugarskih hramova i manastira. Prikupljanje priloga za obnavljanje Božjih hramova, bila je njegova glavna životna misija.

Ovim neobičnom prosjaku nisu bili strašni ni mraz, ni nesreća, nije se bojao da ostane gladan, niti se ljutio na ljude koji ga omalovažavaju i kritikuju. Ljubio je dečiju ruku, koja bi spuštala novac u njegovu činiju. Govorio je o Bogu sa svakim prolaznikom.

A svaki dan je pešačio više od 20 kilometara do hrama Aleksandra Nevskog u Sofiji, kako bi skupljao novac.

Profimedia
 

O ovom starcu saznalo se tokom snimanja dokumentarnog filma o hramu Alekandar Nevski. Naime, bugarski novinar u arhivu crkve došao je do šokantnog otkrića – najveću donaciju koju je ikad dobila crkva bila je od izvesnog parohijana i iznosila je više od 40.000 evra, a donirao je stari prosjak Deda Dobri.

Živeo od svoje male penzije i od milostinje u obliku voća i povrća. Sve što su mu drugi davali on je delio dalje. Pomagao je beskućnike, plaćao komunalne usluge sirotištima. Ljudi iz crkve kažu da je to samo mali deo onoga koliko je činio za nemoćne, piše bastabalkan.com

Profimedia
 

Iz njegove prošlosti se jedino zna da je u ratu ogluveo zbog granate koja je pala pored njega. Upravo to ga je podstaklo da postane Božji putnik, ali on o tome nikad nije želeo da govori.

Deda Dobri je preminuo 13. februara 2018. godine u 104 godini, a Bugari ga smatraju svojim zastitnikom.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike