Genetska čuda - Blizanci su mnogo više od braće i sestara koji dele rođendan i poneku fizičku osobinu

07.01.2022

10:00

0

Autor: 24sedam

Istraživanje je pokazalo da žene koje piju kravlje mleko pet puta češće rađaju blizance od onih koje praktikuju vegansku ishranu

Genetska čuda - Blizanci su mnogo više od braće i sestara koji dele rođendan i poneku fizičku osobinu
profimedia-0000792951 - Copyright Profimedia

Možda hodaju slično, možda pričaju na isti način, a verovatno i liče. Blizanci su fascinantno genetsko čudo. Sličnosti i složenosti blizanaca su nešto čemu su se i naučnici i prosečan čovek čudili generacijama.

Bilo da ste blizanac koji traži više informacija o sopstvenoj genetskoj situaciji ili ste samo radoznali posmatrač, nudimo vam nekoliko zanimljivih činjenica o blizanacima.

Identični blizanci ipak nisu toliko identični

Opšte je poznato da identični blizanci imaju isti DNK. Međutim, to ne znači da su oni biološki slični u svakom drugom smislu. Od rođenja, identični blizanci imaju različite otiske prstiju i različite pupke. Ali kako stare, njihova tela se menjaju nezavisno jedno od drugog.

Jedan primer za to je prirodan miris koji proizvodi svaki blizanac. Studija sprovedena u Češkoj koristila je 12 nemačkih ovčarskih policijskih pasa najvišeg kalibra da bi videla da li psi mogu da razlikuju jednojajčane blizance.

Naučnici su uzeli uzorke mirisa iz dva seta identičnih blizanaca i dva seta istopolnih bratskih blizanaca. Zatim su stavili uzorke iz pojedinačnog para blizanaca u niz od sedam mogućnosti. Svaki put, pas je uspešno uskladio originalni miris sa odgovarajućim blizancem.

Kao rezultat toga, naučnici su zaključili da urođeni miris identičnih blizanaca nije isti.

Profimedia
 

Više mleka za više blizanaca

Blizanci su sve češći u 21. veku. Između 1980. i 2003. godine stopa nataliteta blizanaca porasla je za 75 odsto. Dok se u početku smatralo da je povećana upotreba lekova za plodnost uzrok tako naglog porasta, preliminarna studija koju je 2006. godine uradio dr Geri Stajnman sa Jevrejskog medicinskog centra Long Ajlenda pokazala je da su žene koje piju kravlje mleko pet puta češće rađale blizance od žena koje praktikuju vegansku ishranu.

Steinman sugeriše da žene koje piju kravlje mleko imaju veći nivo hormona rasta IGF jer farmeri koriste ovaj hormon da stimulišu proizvodnju mleka kod svojih krava. Kao rezultat toga, Steinman sugeriše da povećani IGF promoviše oslobađanje dve jajne ćelije u isto vreme - dakle, veće šanse za rađanje blizanaca.

Profimedia
 

Rekorderi u broju blizanaca

Benin, zapadnoafrička država, trenutno drži titulu za najveću stopu nataliteta blizanaca sa prosekom od 27 parova blizanaca na 1.000 rođenih beba. Susedna Nigerija, nalazi se na drugom mestu sa 19 parova blizanaca na 1.000 rođenih.

Ovo se može dogoditi zato što ove nacije čine veliki deo domovine naroda Joruba koji su dugo bili poznati po visokoj stopi nataliteta blizanaca. Iako naučnici još uvek utvrđuju tačan uzrok ovog fenomena, u velikoj meri se veruje da i ishrana i genetika igraju ulogu.

Profimedia
 

Koristeći bazu podataka o populaciji u Juti, istraživači su izvukli zdravstvene kartone majki od ranih 1800-ih do 1970-ih godina i otkrili da su žene koje su rodile blizance živele duže od onih koji su rodile jedno dete. Istraživači su pretpostavili da majke koje rađaju blizance imaju prirodno jače gene koji doprinose njihovom dužem životnom veku.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike