Solun reciklira plastični otpad i pretvara ga u moderan ulični nameštaj

17.11.2020

16:30 >> 15:54

0

Od recikliranog materijala moguće je napraviti klupu sa stalkom za bicikle, saksijom za cveće, činijom za hranjenje pasa, policom za knjige

Solun reciklira plastični otpad i pretvara ga u moderan ulični nameštaj
Copyright Vimeo/dezeen.com/Printscreen

Stanovnici grčkog grada Soluna, uz pomoć roterdamskog studija Nju Rou (The New Raw), dobili su mogućnost da recikliraju svoj plastični otpad i da ga zahvaljujući 3D štampačima pretvore u moderan ulični nameštaj.

Preko Internet stranice, korisnici mogu da biraju različite boje i funkcionalnost, kao i da odluče u kom delu grada bi želeli da ga vide. Tu su i mogućnosti da ulični nameštaj dobije dodatak u vidu saksije za cveće, stalka za bicikl, police za knjige ili posude za hranjene pasa i mačaka.

Vimeo/dezeen.com/Printscreen

Uz pomoć robotske ruke, plastični otpad se sortira, reciklira i potom pretvara u ulični nameštaj neobičnog dizajna. Nakon odabira dizajna, korisnik dobija informaciju koliko plastičnog otpada je neophodno za taj predmet. Na primer, za veliku klupu u obliku trougla sa bibliotekom i urbanom baštom potrebno je 90 kilograma reciklirane plastike.

Nameštaj je napravljen prvenstveno od PP i PE plastike koja se obično koristi u ambalaži za hranu. Otpad se sortira, opere i usitni pre topljenja i kombinuje sa pigmentima kako bi se stvorio materijal za štampanje. Nameštaj se takođe može napraviti od PET i PS plastike.

Biće vam zanimljivo i ovo:

Gde ćete odložiti smeće – reći će vam vaš telefon

Zbogom staklo!

Park Hant u centralnom delu Soluna postao je prvi javni prostor koji je redizajniran sa upravo ovakvim nameštajem. Više od 2.900 građana je uzelo učešća u glasanju i reciklirano je više od 800 kilograma plastičnog otpada.

Vimeo/dezeen.com/Printscreen

Oblik predmeta zasnovan je na ergonomskim zakrivljenostima koje odgovaraju opuštenom držanju ljudskog tela. A na svakom komadu nameštaja zakačena je metalna pločica koja označava kilograme plastike iskorišćene za njegovo stvaranje.

U planu je da budu reciklirane četiri tone, koliko prosečno godišnje plastičnog otpada proizvede 14 porodičnih domaćinstava u Grčkoj.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike