Otac veba pokreće redizajn interneta: "Otarasićemo se kontrole Fejsbuka i Gugla"

12.01.2021

20:21 >> 20:24

0

Stručnjak za računarske nauke i tvorac internet sistema poznatog kao World Wide Web, za koji je dobio titulu viteza, želi ponovo da redizajnira sajber prosto

Otac veba pokreće redizajn interneta: "Otarasićemo se kontrole Fejsbuka i Gugla"
Copyright Profimedia

Tim Berners-Li, stručnjak za računarske nauke i tvorac internet sistema poznatog kao World Wide Web, za koji je dobio titulu viteza, želi ponovo da redizajnira sajber prostor.

Pokretanjem ‘startup’ Inrupt-a, Berners-Li želi da popravi neke probleme koji su se dogodili tzv. otvorena mreža u doba ogromnih centralizovanih platformi poput Fejsbuka i Gugla.

Njegov „startup“ razvija decentralizovanu solidnu platformu otvorenog koda, a njegova misija je da vrati kontrolu nad mrežom u ruke svojih korisnika.

Ljudi će moći samo jednom da se uloguju za bilo koju uslugu, a lični podaci će se skladištiti u “kapsule”, tj. lična internet skladišta podataka.

-Ljudima je dosta nedostatka kontrole – rekao je Berners-Li, jedan od osnivača zadužen za pitanje tehnologije.

Profimedia

Prema njegovim rečima, novi veb će omogućiti deljenje sadržaja direktno između osoba i saradnju koja je velikim društvenim mrežama omogućila uspeh te su istovremeno zadobili veliku kontrolu nad svojim korisnicima.

Nova platforma, smatra njen tvorac, ima potencijal doneti i novu revoluciju na područje programiranja, a developeri, hakeri, aktivisti i sami korisnici trebali bi se u Solidovom okruženju osećati sigurno što će rezultirati time da će početi da kreiraju sadržaje na decentraliziran način, gde ih internet divovi poput Gugla ili Fejsbuka neće imati “pod kontrolom”.

Pročitajte još:

Džon Brus, jedan od direktora Inrupta, kazao je da je kompanija za pilot klijente dobila britanski Zavod za javno zdravstvo (NHS), BBC te vladu Flandrije u Belgiji.

Do marta, kazao je, trebalo bi ih biti mnogo više.

Među ulagačima u kopaniju su Herst Ventures, Oktopus Ventures i Akamai.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike