Kako najbogatiji čovek otkriva lažljivce koji žele da rade u njegovoj kompaniji?

28.01.2021

14:44 >> 15:06

0

Autor: A.G.

Istraživanje potvrdilo Maskovu metodu

Kako najbogatiji čovek otkriva lažljivce koji žele da rade u njegovoj kompaniji?
Copyright Profimedia

Da vlasnici kompanija postaju sve pametniji u uočavanju laži u biografijama potencijalnih kandidata pokazuje slučaj Ilona Maska milijardera, biznismena, inovatora, ili kako sam za sebe najčešće kaže, inženjera i preduzetnika.

Američki magnat smatra da nije presudna škola u koju ste išli ili vaš nivo obrazovanja, već nešto sasvim drugo.

– Nema potrebe čak ni da imate fakultetsku diplomu, pa čak ni srednju školu, rekao je izvršni direktor Tesle tokom intervjua za Auto Bild 2014. godine.

Umesto toga, Mask traži „dokaze o izuzetnim sposobnostima“.

Problem je u sledećem. Svako u radnoj biografiji može navesti da je najbolji u svom poslu, ali ključno pitanje je koliko je od toga istina.

Ilon Mask je smislio rešenje koje podrazumeva da svakom kandidatu za posao postavlja identično pitanje i za to ima odlično objašnjenje.

Pitanje glasi:

– „Recite mi neke od najtežih problema na kojima ste radili i kako ste ih rešili?“

Maskova metoda naslanja se na ideju da nekome ko iznosi lažnu tvrdnju nedostaje sposobnost da to uverljivo i potkrepi. Zbog toga želi da ih čuje kako korak po korak govore o tome kako su radili na rešavanju nekog problema.

Prema njegovoj proceni postoje jasni znaci koji ukazuju da li u odgovorima lažu. Neki od signala su bacanje pogleda udesno ili ponavljanje postavljenog pitanja.

Profimedia

Istraživanje potvrdilo Maskovu metodu

Studija objavljena u magazinu “Journal of Applied Research in Memory and Cognition” prošle godine otkrila je nekoliko pristupa uočavanja lažljivaca i to upravo tehnikom razgovora za posao koju Mask primenjuje godinama unazad.

– Mali detalji su žila kucavica forenzičkih istraga i mogu istražiteljima pružiti ključne informacije za proveru kao i svedoke koje ona mogu ispitati, kažu autori ove studije. Naglasili su i da bi ispitivači trebali ispitanicima dati jasna i precizna pitanja. Što detaljnije ih pitate o nekom događaju, istražitelji će lakše moći da otkriju govore li istinu ili ne.

Studija je pokazala da osobe koje govore istinu obično žele da pokažu svoju nevinost tako što pružaju što detaljnije informacije kao odgovor.

Suprotno tome, lažovi žele da sakriju svoju krivicu. To znači da je verovatnije da će namerno uskratiti informacije i pružiti ih što manje. Oni pretpostavljaju da će ih preveliko detaljisanje razotkriti u laži, zaključuju autori studije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike