Stigla vam je pošta! Dronom!

02.06.2021

15:30 >> 10:37

0

U Sloveniji je obavljen prvi probni let drona za isporuku paketa

Stigla vam je pošta! Dronom!
Copyright Pixabay

Pošta Slovenije, u saradnji sa kompanijom “VanDron”, obavila je prvi probni let dronom za isporuku paketa. Ovo je prvi korak ka obezbeđivanju hitnih isporuka paketa do područja gde konvencionalna vozila ne mogu da ih dostave brzo i efikasno, prenosi slovenačka agencija STA.

Mnoge kompanije širom sveta već uspešno koriste dronove za isporuku  paketa. Prema rečima izvršnog direktora Pošta Slovenije Tomaža Kokota, sada je važno da kompanija bude aktivno uključena u proces izrade propisa koji regulišu letenje i rad bespilotnih letelica, sa ciljem pronalaženja novih poslovnih prilika.

Profimedia

Iako tehnologija to već dugo omogućava, propisi koji regulišu vazdušni prostor su prepreka. Trenutno je u Evropi malo manevarskog prostora koji bi omogućio takve isporuke u velikim razmerama.

– Potencijalna upotreba dronova u isporuci je velika: isporuka laboratorijskih uzoraka u udaljena područja, dostava robe sa brodova na kopno, čak i dostava proizvoda kupljenih putem interneta krajnjim kupcima. Veliki potencijal vidimo ovde u Pošti Slovenije, naročito za segment isporuke putem onlajn kupovine – rekao je Kokot.

Glavne prednosti upotrebe dronova u Pošti Slovenije uključuju smanjenje zagađenja, optimizaciju logističkih ruta i brzu isporuku osnovne robe i materijala u teško dostupna i udaljena područja.

Profimedia

Usluge kompanija koje dronovima isporučuju robu uveliko se koriste u nekim delovima Azije. Kineske kompanije poput “Alibabe” i “JD.com” koriste dronove za isporuku predmeta kupcima u teško dostupnim ruralnim oblastima od 2017. godine.

Očekuje se da će bespilotne letelice, poznate kao dronovi, do 2025. godine generisati ekonomski rast od 82 milijarde dolara, zajedno sa 100.000 radnih mesta.

Pročitajte i ovo:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike