Kina: Ulicama grada Džengdžoa saobraćaju autobusi bez vozača (VIDEO)

05.07.2021

14:00 >> 10:30

0

U ovom gradu planiraju da uskoro na ulicama imaju 100 autonomnih vozila

Kina: Ulicama grada Džengdžoa saobraćaju autobusi bez vozača (VIDEO)
Copyright Printscreen

U kineskom gradu Džengžou pokrenut je jedan od najvećih projekata u svetu u vezi sa uvođenjem autonomnih autobusa i taksija u promet. Prošle nedelje je osam autonomnih ili samovozećih autobusa postalo deo javnog prevoza u glavnom gradu provincije Henan.

Zanimljivo je da će autobusi, uz korišćenje postavljene infrastrukture i 5G tehnologije, saobraćati u vrlo urbanom području, dok se rute protežu na površini od čak 115 kvadratnih kilometara.

Printscreen

Grad Džengdžou se nalazi na obali Žute reke i poznat je kao univerzitetski i naučni centar, sa više od 10 miliona stanovnika.

Raniji slični projekti su predstavljali autonomne autobuse u studentskim kampovima i turističkim mestima, gde ima malo vozila, ili u manje prometnim gradskim četvrtima. Testiranje i uvođenje autonomnih vozila se nastavlja, ali za ostvarenje tih projekata nužne su nove tehnološke inovacije, kao i manji broj vozila na ulicama.

Printscreen

Za medije je otkriveno kako će na području grada Džengdžou u bližoj budućnosti u javni prevoz biti uvedeno oko sto autonomnih autobusa. Za vožnju je potrebno imati mobilnu aplikaciju, kako bi usluga bila dostupna.

Pročitajte i ovo:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike