Singapur predstavio jednu od najvećih svetskih farmi plutajućih solarnih panela

19.07.2021

09:30 >> 10:27

0

Autor: A.G.

Veličine 45 fudbalskih terena

Singapur predstavio jednu od najvećih svetskih farmi plutajućih solarnih panela
Copyright Profimedia

Singapur je pre par dana predstavio svetu najveću plutajuću farmu solarnih panela na svetu veličine 45 fudbalskih terena.

Projekat plutajuće solarne farme je deo napora ovog grada da ispuni cilj da do 2025. godine za četiri puta poveća proizvodnju solarne energije kako bi doprineo borbi protiv klimatskih promena. Snaga ovog postrojenja iznosi 60 megavata.

Profimedia

Pročitajte još:

Solarna farma mogla bi da pomogne smanjenju emisije ugljenika za oko 32 kilotona godišnje, što je recimo količina ugljenika koju proizvede 7.000 automobila.

Za razliku od konvencionalnih krovnih solarnih panela, plutajući paneli imaju bolji učinak između 5 i 15 odsto zbog efekta hlađenja koji pruža voda i s obzirom na to da ih ne zaklanjaju zgrade, istaknuto je na predstavljanju projekta.

Električna energija proizvedena iz 122.000 solarnih panela na lokaciji od 45 hektara trebalo bi da učini Singapur jednom od retkih zemalja na svetu koja ima sistem za prečišćavanje vode koji se u potpunosti napaja održivom energijom.

Profimedia

Kako bi ublažili zabrinutost javnosti, singapurska Agencija za vodu je naglasila da su sve potrebne procene sprovedene pre postavljanja solarnih panela kako bi se osiguralo da nema značajnog uticaja na vodeni biljni i životinjski svet ili kvalitet vode.

– Platforme su pažljivo projektovane kako bi se poboljšao protok vazduha i omogućilo da sunčeva svetlost prolazi kroz vodu kako bi doprla do podvodnog živog sveta, naglasila je Jen Tan, regionalna direktorka kompanije “Sembcorp Industries”.

Pročitajte još:

Solarni paneli bi trebalo da traju 25 godina, a kao pomoć u njihovom održavanju će se koristiti dronovi. Trenutno se u Singapuru razvijaju još četiri druga projekta plutajućih solarnih panela, piše reuters.com.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike