Sprečite pregrevanje W-Fi uređaja tokom vrućina: Doskočite usporenom internetu

25.06.2024

15:52

0

Autor: V. I.

Visoke temperature mogu negativno uticati na vaš Wi-Fi ruter

Sprečite pregrevanje W-Fi uređaja tokom vrućina: Doskočite usporenom internetu
Copyright Profimedia

Letnje vrućine nisu samo problem za nas, već i za našu tehnologiju koja može biti oštećena ako se previše izloži visokim temperaturama. Dok su pametni telefoni prvi uređaji koji trpe zbog vrućine, vaš Wi-Fi uređaj je još jedan deo opreme koji može podleći ekstremno toplim uslovima.

Kako čuvate svoje internet čvorište može da napravi veliku razliku, kaže stručnjakinja za telekomunikacije Sabrina Houk. Iako ruter ima ugrađen hardver koji pomaže da se ohladi, postoje koraci koje možete preduzeti da biste mu dodatno pomogli.

Da li je vaš ruter na vrućem mestu

Najbolje je da držite Wi-Fi ruter u najhladnijoj mogućoj prostoriji u kući. Mesto na prozorskoj dasci ili blizu nje nije idealno jer je ruter izložen direktnoj sunčevoj svetlosti. „Kao opšte pravilo, direktna sunčeva svetlost često može imati štetan uticaj na vašu tehniku“, kaže Sabrina.

Profimedia
 

 

Izbegavajte da bude okružen predmetima

Treba da izbegavate držanje gomile predmeta oko Wi-Fi uređaja jer to nije dobro za signal, posebno tokom vrućeg vremena. Premestite sve knjige ili predmete na police koje su preblizu rutera. „Svi elektronski uređaji se oslanjaju na ventilaciju da bi se ohladili“, objašnjava Sabrina. „Ako je vaš ruter okružen mnogim drugim objektima, ne može pravilno da ventilira i može se pregrejati.“

Tri važna saveta za brz i stabilan Wi-Fi

  • Držite ruter na otvorenom, sa najmanje 30 cm prostora oko njega ako je moguće.
  • Držite ruter dalje od bežičnih uređaja.
  • Pokušajte da ga postavite tamo gde najviše koristite internet.

Izbegavajte preopterećenje rutera

Danas svi imamo mnogo uređaja poput pametnih telefona, laptopova, tableta, uređaja za pametni dom i pametnih televizora. Vaš ruter može podneti mnogo uređaja, ali što ih više imate, to mu je teže da radi. Ako možete da isključite neke uređaje tokom vrućeg vremena, to može pomoći.

„Što je više uređaja povezano sa vašim ruterom, to je teže da radi da bi svi ostali na mreži, zbog čega je veća verovatnoća da će se usporiti ili isključiti“, kaže Sabrina i dodaje: „Isto se odnosi i na vaš mobilni uređaj – ako ima previše pokrenutih aplikacija, to će primorati procesor da radi jače i proizvodi više toplote“, piše The Sun.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike