Mobilni telefoni uništavaju insekte

23.09.2020

12:00 >> 10:41

0

Autor: S.Kalaba

Istraživanje nemačkih naučnika pokazalo da zračenje mobilnih telefona ozbiljno šteti insektima

Mobilni telefoni uništavaju insekte
Copyright Pixabay

Mobilni telefoni mogli bi biti glavni krivci za smanjenje populacije insekata, uočeno je poslednjih godina u većini evropskih država, pokazala je velika studija Udruženja za zaštitu prirode i biološku raznolikost iz Nemačke (NABU).

Uz negativan uticaj pesticida i gubitak staništa, povećana izloženost elektromagnetnom zračenju verovatno ima negativan uticaj na svet insekata, rezultat je studije koja je predstavljena prošle nedelje u Štutgartu.

Analizu 190 naučnih istraživanja su, zajedno s NABU-om, sprovele i dve nevladine organizacije, jedna iz Nemačke i druga iz Luksemburga.

Pixabay

Studija se poziva na rezultate 83 naučne studije, od kojih su 72 pokazale štetu od zračenja na pčele, ose i muve. Zbog toga su insekti imali smanjenu sposobnosti letenja i navigacije zbog poremećaja magnetskih polja, do oštećenja genetskog materijala i larvi.

Naučnici ističu da su potpuno svesni osetljivosti teme i da znaju da iza tehnologije mobilne komunikacije stoje snažni ekonomski interesi.

Peter Hensinger iz nemačke organizacije za zaštitu potrošača Dijagnoz Fank smatra da treba posvetiti veću pažnju mogućim negativnim posledicama zračenja na životinje i ljude, posebno zbog uvođenja tehnologije pete generacije, 5G tehnologije.

Očekuje se da će mreže opremljene novom tehnologijom nuditi i stotinu puta veću brzinu od postojeće 4G mreža. To saznanje je rezultiralo burnim reakcijama i protivljenjem aktivista angažovanih u ekološkim kampanjama koji smatraju da se mogu očekivati posledice na zdravlje ljudi i negativan uticaj na okolinu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: index.hr

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike