Tehnologija u borbi protiv korone

03.10.2020

10:00 >> 11:19

0

U Južnoj Koreji su iskoristili pametnu tehnologiju da bi sprečili širenje virusa

Tehnologija u borbi protiv korone
Copyright AP Photo/Lee Jin-man

Već 20. Februara, u Južnoj Koreji su počeli da primenjuju mere u cilju sprečavanja širenja zaraze kovid 19. Vlast je tada donela odluku da se testiraju svi koji su bili u kontaktu sa zaraženima, pa je svakodnevno testirano po 15.000 ljudi. Testiranja su rađena čak i na benzinskim stanicama.

Virus korona naterao je čelnike u glavnom gradu Južne Koreje da uvedu pametne autobuske stanice. Autobuska stajališta su potpuno zatvorena, a svakom putniku termalne kamere mere temperaturu pre ulaska u vozilo. U autobus mogu da uđu samo oni sa temperaturom nižom od 37 stepeni. Da se ne bi dosađivali dok čekaju prevoz, putnicima su obezbeđeni besplatan internet i utičnice za punjene laptopa i mobilnih telefona.

Profimedia

Pored toga, na mobilne telefone svima stižu poruke ukoliko je u njihov blizini neko ko je zaražen, dok internet stranice i telefonske aplikacije neprekidno objavljuju podatke o kretanju zaraženih, o tome kojim su se autobusima vozili, kada i gde su ušli, gde su izašli iz autobusa, čak je dostupan i podatak o tome da li su nosili maske.

Svi koji su došli u ovu zemlju bili su u obavezi da na granici skeniraju QR kod i instaliraju aplikaciju na mobilni telefon kako bi moglo da se prati njihovo kretanje. Oni koji su došli iz „sumnjivih“ zemalja morali su svakog dana, naredne dve nedelje, da odgovaraju na pitanja o svom zdravlju.

Pandemija virusa korona u ovoj zemlji nije odložila izbore, koji su održani u aprilu. Primenjivana su stroga pravila – svi su morali da dezinfikuju ruke gelom, nošene su maske i rukavice i svi su međusobno bili udaljeni najmanje jedan metar. Svi koji su imali temperaturu višu od 37 stepeni glasali su u odvojenim kabinama, koje su potom bile detaljno dezinfikovane. Svi pozitivni na koronu su mogli da glasaju samo u određeno vreme na posebnom glasačkom mestu. Njima je bilo zabranjeno da koriste javni prevoz, a do glasačkog mesta su mogli da dođu samo peške ili sopstvenim automobilom.

Ipak, mora se priznati da je širenje zaraze sprečeno pre svega zahvaljujući disciplini južnokorejskog naroda, pa nisu morale da budu primenjene drastične mere.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike