Zbogom staklo!

04.10.2020

15:00 >> 13:22

0

Materijal budućnosti – providno drvo

Zbogom staklo!
Copyright Profimedia

Uskoro će se na tržištu pojaviti nova  generacija futurističkih građevinskih materijala, koji će umnogome doprineti energetskoj efikasnosti. Tim istraživača iz USDA i nekoliko istraživačkih institucija objavili su da je razvijen novi građevinski materijal „prozirno drvo“. Ovaj materijal nalik je staklu  a napravljen je u potpunosti od vrste drveta, za koje tvrde da je jače, sigurnije, isplativije i termički efikasnije od stakla. To je koncept sa velikom perspektivom u budućnosti i zato je privukao pažnju više istraživačkih timova širom sveta, koji svi rade na sličnim projektima.

Kina gradi prvi ekološki samodovoljan pametni grad

Problem konvencionalnog stakla je taj što je posebno u konfiguraciji sa jednim oknom jako loš izolator. Sa stanovišta ekologije, takođe se javlja problem, jer emisija ugljenika prilikom proizvodnje iznosi 25.000 tona godišnje, prema izjavi američkog Ministarstva poljoprivrede.

Profimedia

U svom radu objavljenom u Journal of Advanced Functional Materials, istraživači tvrde da se njihovo prozirno drvo odlikuje pet puta toplotnijom efikasnošću od prozora sa staklom. Stvaranje novog materijala je takođe daleko zeleniji proces. Kao prvo, napravljen je od održivog, brzo rastućeg drveta balze.

Dobijeni materijal nije samo praktično proziran, već deluje više poput plastike – može mnogo bolje da podnese udare od stakla i ima tendenciju da se savija, umesto da se raspada na komade.

„Uz sve navedene karakteristike ovog proizvoda koristi koje donosi  potrošačima, budućnost providnog drveta ne može biti … jasnija“, navodi se u saopštenja.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: usda.gov

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike