Projekat vredan bilion dolara: Ovako će izgledati pametni grad u Saudijskoj Arabiji

01.08.2022

09:11

0

Autor: M. J.

„The Line“ je deo saudijskog kontroverznog projekta megagrada Neoma

Projekat vredan bilion dolara: Ovako će izgledati pametni grad u Saudijskoj Arabiji
Screenshot_215 - Copyright Printscreen/YouTube/Nem

Saudijski prestolonaslednik Mohammed bin Salman je 2021. godine otkrio planove za izgradnju pametnog linearnog grada koji će biti izgrađen vertikalno, bez puteva i automobila, i koji će raditi isključivo na obnovljivu energiju.

Printscreen/YouTube/Nem
 

Saudijska vlada objavila je slike kako bi grad mogao da izgleda kada bude završen. Grad je projektovan tako da bude širok samo 200 metara, 500 metara visok i 170 kilometara dugačak. U njemu će se nalaziti više zajednica zatvorenih staklenom fasadom i moći će da primi do devet miliona stanovnika.

Arhitekte zamišljaju grad u kome su objekti udaljeni samo pet minuta hoda od ljudi. Iako neće imati puteve i neće moći da primi automobile, imaće šinu velike brzine za tranzit od kraja do kraja koji će trajati 20 minuta. Takođe, grad će se oslanjati na prirodni sistem ventilacije kako bi se osiguralo da stanovnici uživaju u idealnoj klimi tokom cele godine.

 

Saudijski prestolonaslednik rekao je u saopštenju:

- Dizajn koji je danas otkriven za gradske zajednice sa vertikalnim slojevima će izazvati tradicionalne ravne, horizontalne gradove i stvoriti model za očuvanje prirode i poboljšane uslove za život ljudi. LINE će se pozabaviti izazovima sa kojima se čovečanstvo suočava u urbanom životu danas i osvetliće alternativu načina života.

Printscreen/YouTube/Nem
 

LINE je deo saudijskog projekta megagrada Neoma, vrednog 500 milijardi dolara, koji se gradi u provinciji Tabuk. Projekat od samog početka prate kontroverze. Zbog izgradnje, oko 20.000 ljudi biće prinuđeno da se preseli. Stanovnici koji se suočavaju sa iseljenjem pripadaju domorodačkom plemenu Huwaitat, koji su postojali mnogo pre nego što je Saudijska Arabija uopšte osnovana.

Printscreen/YouTube/Nem
 

Prema izveštajima, istaknuti aktivista Huwaitata uhapšen je i zatvoren 2020. godine. On se protivio tome da se pleme preseli. Takođe, još jedan aktivista Huwaitata rekao je da je najmanje 15 drugih članova plemena oteto i zatvoreno.

Neki od njih su kritikovali saudijsku vladu i projekat Neom na društvenim mrežama. Pored toga, iseljenici koji su angažovani da rade na inicijativi kritikovali su upravu zbog postavljanja nerealnih zahteva i zatvaranja očiju pred diskriminacijom.

Printscreen/YouTube/Nem
 

Kontroverze oko Neoma primorale su Riot Games da povuče odluku o sponzorskom ugovoru sa projektom megagrada. Neom je trebalo da bude glavni partner za Riotov LEC šampionat u Evropi pre dve godine. Međutim, reakcije igrača širom sveta dovele su do toga da kompanija raskine ugovor o sponzorstvu nakon samo 24 sata.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike