Japansko selo u kome su ljude zamenile čudne džinovske lutke

09.12.2021

10:00

0

U selu trenutno živi oko 350 lutaka u prirodnoj veličini

Japansko selo u kome su ljude zamenile čudne džinovske lutke
profimedia-0426465403 - Copyright Profimedia

U zamenu za stanovnike, malo selo Nagoro u Japanu jezivim lutkama privlači turiste sa svih strana sveta. Smešteno 550 kilometara jugozapadno od Tokija, mesto je postalo poznato kao dolina lutaka, otkako je Cukimi Ajano počela da postavlja strašila na ulice kako bi selu „udahnula život“.

Profimedia
 

Prema National Geographic-u, selo Nagoro u Japanu zvano „Selo strašila“ ima ukupno 350 lutaka u poređenju sa 37 ljudi koji još uvek tamo žive.

– U selu nas živi samo 37, a strašila je deset puta više – kaže Ajano.

Profimedia
 

Zaista, gde god da pogledate, lutke ispunjavaju vašu viziju, kao noćna mora koja oživljava. Većina je smeštena na čudnim lokacijama.

Lutke lokalne umetnice mogu se videti bukvalno svuda, a da bi strašila bila što sličnija ljudima, nanosi im šminku. Na taj način se priseća svog detinjstva, kada je u selu bilo živo. Meštana je tada, kaže, bilo nekoliko stotina.

Napravljene od slame, bizarne lutke su obučene u staru odeću. Kada je radila u bašti, Cukimi je napravila prvu lutku po liku svog oca, a onda je došla na ideju da zameni i ostale članove porodice sličnim lutkama. Deset godina kasnije, njen rad se nastavlja. Svaka lutka se nalazi na mestu gde je ta osoba za života zaista provodila vreme.

Profimedia
 

Postoje razne vrste „stanovnika“ koje možete uočiti širom sela. Učionice su pune „dece“ i „učitelja“ u lokalnoj školi, tu su i „meštani“ koji se druže na autobuskim stajalištima ili na tremovima zgrada, dok „farmeri“ vredno rade u polju.

Dakle, šetajući selom naći ćete sasvim jedinstvene spomenike, bilo da radite u polju, pecate u reci ili jednostavno šetate.

Profimedia
 

Kakve god slike da vam padnu na pamet, "Japan Today" piše da lokalno stanovništvo gleda na lutke iz Nagora u pozitivnom svetlu. Za njih su lutke nostalgični simboli, predstave ispunjenih života koji su se odavno odselili iz sela koje nestaje.

Napušteno selo sada je jedan od svetskih poznatih gradova duhova i nastavlja da fascinira turiste, koji su željni da istraže ovo veličanstveno mesto.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike