Razglednica iz Rumunije: Kladovo sa jedne, a Drobeta Turnu-Severin sa druge strane Dunava - grad u kojem su često boravili Srbi

04.11.2021

15:00

0

U ovom gradu je učitelj bio pesnik Vojislav Ilić

Razglednica iz Rumunije: Kladovo sa jedne, a Drobeta Turnu-Severin sa druge strane Dunava - grad u kojem su često boravili Srbi
turnu severin (1) - Copyright 24sedam/Slavica Kalaba

Na samom izlasku iz Đerdapske klisure, prekoputa Kladova u Srbiji, na rumunskoj strani se nalazi Drobeta Turnu-Severin. Nad gradom se izdiže velika kula po kojoj je grad i dobio ime. U doba Rimljana, postojao je toranj koji je čuvao prelaz preko Dunava.

U vreme cara Trajana napravljen je kameni most koji je povezivao Kladovo i Turn-Severin. Ostali su sačuvani ostaci mosta koji mogu da se vide u ova dva grada, sa jedne i druge strane Dunava.

Kao i Kladovo, koje je kod nas poznato po hidrocentrali Đerdap, tako je i ovaj rumunski grad sedište nacionalnih energetskih kompanija. Međutim, on je poznat i kao kulturno sedište, gde se posebno izdvaja Palata kulture.

Koliko je uobičajeno da se čuje rumunski jezik, toliko nije ništa neobično da u Turnu-Severinu svi razumeju srpski. Kako je primetio jedan dopisnik krajem XIX veka, "rumunska varoš na Dunavu je kipela od srpskog stanovništva".

U ovom gradiću je svojevremno boravio Nikola Pašić, a učitelj u srpskoj školi bio je pesnik Vojislav Ilić. U toj školi je 1890. godine prvi put proslavljen Savindan.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike