Suviše dobro da bi bilo istina! U ovom selu se možete obogatiti, ali pod jednim uslovom

01.11.2021

16:30

0

Jednom kada iz njega odete, gubite sve

Suviše dobro da bi bilo istina! U ovom selu se možete obogatiti, ali pod jednim uslovom
profimedia-0347926879 - Copyright Profimedia

Dobro došli u Huaki, mesto smešteno u istočnoj kineskoj provinciji Jiangsu.

Zajednica nazvana najbogatijim selom u Kini proslavila je 60 godina postojanja.

Priča se da svaki od njegovih 2.000 stanovnika ima na računu više od milion juana, odnosno 116.000 evra, a svaka porodica čim se u njega doseli od lokalnih vlasti na poklon dobija automobil i vilu.

Kvaka je u tome što kad jednom odete iz sela gubite sve.

Danas u gradu svi „registrovani stanovnici“ uživaju privilegije poput života u vilama, posedovanja luksuznih automobila, univerzalne zdravstvene zaštite i obrazovanja, kao i besplatnog ulja za jelo.

Svi rade sedam dana u nedelji bez slobodnog vikenda „za dobrobit sela“, uglavnom u gradskim industrijskim fabrikama. Otprilike trećina prihoda sela dolazi od industrije gvožđa i čelika. Huaki uvozi sirovine iz Indije i Brazila, a zatim svoje proizvode izvozi u više od 40 zemalja.

Profimedia
 

Međutim, svi meštani moraju da se pridržavaju strogih socijalnih smernica. Kockanje i droga su strogo zabranjeni, a barova, klubova i internet kafića skoro da nema. U stvari, selo je dizajnirano tako da ljudi rade, a zatim odlaze kući, bez javnih mesta za „druženje“.

Kaže se da ako napustite Huaki, gubite sve. Čak i ako se svojim radom obogatite, ne možete ličnu imovinu otuđiti od sela. I upravu tu se rađa sumnja, da li imovina uopšte pripada seljanima, rekao je za AFP advokat po imenu Iuan Iulai iz advokatske kancelarije Zejang Ziking.

Kineska vlast godinama koristi Huaki kao pokazatelj uspeha i dokaz kako je komunistički režim za pola veka jedno malo siromašno selo pretvorio u bogatu regiju. Koliko se ponose ovim mestom govori i natpis na kapiji iznad ulaza u Huaki: „Selo broj jedan pod nebom“. 

Profimedia
 

Iako je možda najbogatije selo u Kini, Huaki je sićušno. Ukupna površina zemljišta iznosi samo 240 hektara, dvostruko više od Vatikana.

Selo ima svoju kompaniju za luksuzni prevoz, koja ne šalje automobile već helikoptere za prevoz svojih stanovnika. Operator, avio-kompanija „Tongiong“, rekao je da se sva putovanja do okolnih gradova mogu obaviti za manje od 10 minuta.

U Huakiju se nalazi hotel „Long Vish International“ sa pet zvezdica. Hotel sa 826 soba sadrži 16 predsedničkih apartmana i jedan „zlatni“ predsednički apartman, koji će gosta koštati 100.000 juana samo za jednu noć. Sa 60. sprata pruža se ne samo neverovatan pogled, već se vidi i sjajna statua vola izrađena od jedne tone čistog zlata.

Profimedia
 

I kao da sve navedeno nije dovoljno impresivno, selo je izgradilo i tematski park u kome se nalaze replike poznatih spomenika, poput Velikog zida i Zabranjenog grada.

Druga strana priče je da samo potomci prvobitnih stanovnika takozvanog socijalističkog sela imaju pravo na izvanredne pogodnosti, uključujući besplatnu zdravstvenu zaštitu, obrazovanje, luksuzne domove, automobile i najmanje 250.000 dolara na svojim bankovnim računima. Što znači život tamošnjih stanovnika nije tako idiličan kao što bi lokalna vlast želela da posetioci veruju.

Stanovnici sela svoje bogatstvo tretiraju kao strogu tajnu. Pristup medijima je ograničen, te novinarima nije dozvoljeno da posećuju zajednicu bez lokalnog nadzora.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike