Voz koji će za 36 dana proći kroz 26 država

27.06.2021

09:30 >> 10:03

0

Autor: A.G.

Bez putnika

Voz koji će za 36 dana proći kroz 26 država
Copyright Profimedia

2021. godina je evropska godina železnice. Tim povodom, voz “Connecting Europe Express” obići će ceo kontinent i na taj način promovisati putovanje železnicom.

Ovaj specijalni voz neće prevoziti putnike. Njegova ruta predviđa prolazak kroz 26 zemalja u 36 dana. Na ovaj način on će obići 70 evropskih gradova. Na svakoj stanici biće organizirane aktivnosti kako bi se skrenula pažnja na važnost železničkog saobraćaja, kao i njegova ekonomičnost, sigurnost i održivost.

Profimedia

“Connecting Europe Express” prevaliće 20 hiljada kilometara, a svi detalji putovanja tek će biti otkriveni.

Za sada se zna da će voz krenuti iz Lisabona 2. septembra, dva dana kasnije zaustaviće se u Madridu. Nakon toga putovaće u Francusku, Italiju, kroz Alpe u Austriju, Slovačku, Mađarsku, Hrvatsku, Srbiju, Makedoniju i Grčku. Plan je da 15. septembra stigne u Atinu, a odatle nazad preko Karpata u Poljsku.

Profimedia

Potom su na redu Baltičke zemlje, Slovenija, Češka, Austrija, Nemačka i Švajcarska pre obilaska Skandinavije. Po povratku iz Stokholma voz će proći kroz Hamburg i odatle krenuti za Holandiju, Belgiju i Luksemburg. 7. oktoba zaustaviće se u Parizu i tamo završiti put.

Celo putovanje rezultat je saradnje različitih evropskih železničkih kompanija. Evropska železnička mreža jedna je od najgušćih na svetu, a ovaj način putovanja dobra je opcija i za ekologiju jer proizvodi vrlo malu emisiju štetnih gasova.

Pročitajte još:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike