K-Briq – cigle napravljene od 90 odsto smeća

16.09.2020

15:55

0

Autor: 24sedam

Škotska startap kompanija stvorila ekološke cigle koje su u potpunosti napravljene od otpada i koje štede energiju

K-Briq – cigle napravljene od 90 odsto smeća
Copyright Profimedia

Opeka je osnovni element gradnje već decenijama. Nažalost, uglavnom nije ekološki prihvatljiva i stvara popriličan broj problema prilikom odlaganja. Kako bi pružili alternativu običnim ciglama, grupa inženjera sa Univerziteta Heriot-Vatt u Edinburgu je u novoosnovanom preduzeću „Kenoteq” stvorila K-ciglu. Profesorka Gabriela Medero kaže da je provela deset godina istražujući građevinske materijale.

Profimedia

Nova cigla se sastoji od 90 odsto otpada i ostataka materijala od rušenja. Ovi materijali ne moraju da prolaze kroz proces pečenja da bi se stvrdnuli, a odsustvo visokih temperatura omogućava veliku  uštedu energije i utiče na smanjenje emisije ugljen-dioksida. K-cigla izgleda i teži kao obična cigla i ponaša se poput cigli napravljenih od gline, ali ima bolja izolaciona svojstva i može biti proizvedena u bilo kojoj boji, što zadovoljava i estetske potrebe.

Nove ekološke cigle će koristiti južnoafrička arhitektonska firma „Counterspace” za izgradnju  Serpentin paviljona u okviru socijalnog eksperimenta integracije migranata u Londonu. Tom prilikom biće korišćeni drugi inovativni građevinski materijali, na primer pluta umesto drveta, da bi zgrada bila još više ekološki održiva i zelenija. Paviljon se nalazi u londonskom parku Kensington gardens.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike