3D štampač za pice

22.09.2020

20:00 >> 11:48

0

Autor: S.K.

Ikspica je automatski robot koji proizvodi pice sa 23 različita ukusa

3D štampač za pice
Copyright Pixabay

Dan za danom, polako i gotovo neprimetno, roboti ulaze u naše živote i domove. Danas postoje roboti sposobni da izvrše bilo koji domaći zadatak, od čišćenja do kuvanja, od brige o starijima do zabave.

Najbrojnija je kategorija takozvanih robota-pomoćnika. To su inteligentni elektronski uređaji dizajnirani da pomažu ljudima u obavljanju mehaničkih zadataka poput pranja prozora, sređivanja ormara ili pripreme večere.

Pixabay

U kuhinji roboti pokazuju kreativnost i talentovanost, kao pravi kuvari. Nova kompanija Iksrobotiks, na primer, razvila je jedinstvenog robota za picu. Ikspica Uan radi kao 3D štampač. Umesto mastila, tu je testo: zaposleni „pune“ prelive, a mehaničko ležište osigurava ravnomernu raspodelu sosa, sira i drugih sastojaka.

Iksrobotik može da proizvede do 150 pica na sat. U ponudi su 23 različita ukusa, a možete birati između tri različite veličine pice (25 cm, 30 cm, 35 ​​cm). Dizajneri su već dobili 400 porudžbina za pica-robota  i planiraju distribuciju IksPica Uan na 50 lokacija širom sveta do sledeće godine.

Ikspica Uan nije jedini kuhinjski robot na tržištu. BiHek, američka kompanija specijalizovana za 3D štampače, stvorila je automat koji je u stanju da pripremi 12 pica za manje od 5 minuta.Čif3D može da meša 10 sastojaka i takođe peče pice bez glutena.

Ako smo, pak, raspoloženi za salatu, možemo se osloniti na Sali. Ona je inteligentna mašina sposobna da pripremi stotine različitih vrsta salata. Sali je dizajnirao Čovbotiks, jedna od vodećih kompanija za robotiku koja posluje u ugostiteljskoj industriji. Robot može istovremeno da obrađuje po jedan proizvod ili da kombinuje različite sastojke salate i istovremeno pravi do 20 salata. Neki restorani i lanci brze hrane u Kaliforniji i Teksasu već su se dogovorili sa kompanijom Čovbotiks da testiraju Sali u njihovim kuhinjama.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike