Poslednji turistički raj na zemlji! Zašto treba posetiti Papuu Novu Gvineju?

26.02.2023

13:52

0

Autor: A.G.

Zemlja sa manje od 6 miliona stanovnika, u kojoj se govori više od 850 jezika

Poslednji turistički raj na zemlji! Zašto treba posetiti Papuu Novu Gvineju?
Zemlja puna avantura - Copyright Profimedia

Putovanje u Papuu Novu Gvineju je kao koračanje po netaknutom komadu zemlje. Ušuškana daleko od modernih pogodnosti na koje smo svi navikli, ova okeanska zemlja ima kilometre neistraženog terena, najbolje planinarenje koje ste ikada mogli zamisliti i niz plemenskih tradicija.

Osim što je mesto koje niko od vaših prijatelja verovatno nikada nije posetio, evo i ostalih razloga zašto bi trebalo da posetite ovu državu.

Plemena

Postoji toliko jedinstvenih plemena širom zemlje, a mnoga od njih su izolovana u udaljenim planinskim oblastima. Najpoznatija domorodačka grupa - Dani je pleme od 25.000 ljudi širom doline Baliem. Prvi put su otkriveni 1930-ih, ali pošto su deo ruralnih stanovnika zemlje, uspeli su da zadrže svoj autohtoni način života bez ikakvog spoljnog uticaja. Ako ste zainteresovani da upoznate ovo pleme, na raspolaganju su sedmodnevne ture.

Profimedia
 

Srdačnost

U ovoj zemlji ćete upoznati neke od najljubaznijih ljudi. Poznato je da su stanovnici Papue Nove Gvineje vrlo gostoljubivi prema strancima. Ako slučajno krenete u obilazak plemena Dani, dočekaće vas poglavica Jali, legendarni član plemena koji sve posetioce pozdravlja sa četvorosatnim obredom koji uključuje ukusnu gozbu.

Profimedia
 

Istorijski artefakti

Rasuti po džungli naći ćete mnoge ostatke iz Drugog svetskog rata. Olupine aviona, srušene građevine i municija razbacani su po celom zemljištu. Tu je i groblje koje sadrži posmrtne ostatke preko 2.5000 vojnika koji su ubijeni tokom bitke.

Jedinstvena kupovina

Ulice su pune pijaca koje prodaju raznobojno blago koje ćete sigurno poželeti da ponesete sa sobom. Tu je i mnoštvo štandova za hranu i zanata koje su dizajnirali lokalni umetnici koje nećete moći da pronađete ni na jednom drugom mestu na svetu.

Profimedia
 

Vulkani

U zemlji postoji nekoliko aktivnih vulkana, a mnogi od njih često eruptiraju. Možete prošetati Kombiuom – takođe poznatim kao Vulkan Majka ili planinom Tavurvur i iskusiti uzbuđenje šetnje u blizini stvarnog aktivnog vulkana.

Vreme

U Papua Novoj Gvineji uvek je dobro vreme za odmor. Smeštena južno od ekvatora, klima je tipično topla i pomalo vlažna. Kišna sezona zavisi od toga koja ostrva posećujete. Na jednom ostrvu može biti jakih pljuskova, dok je na drugom lepo i sunčano. To znači da ćete uvek moći da pronađete suvo i prijatno mesto za uživanje u odmoru.

Profimedia
 

Festival Sing-Sing

Jedna od najvažnijih tradicija u zemlji su Sing-Sing festivali. Više od 1.000 kulturnih grupa organizuje događaje tokom cele godine kako bi plesali, pevali i pokazali svoju plemensku odeću. Svako od autohtonih plemena ima svoj jezik i tradiciju, tako da je prisustvo ovim svečanostima  nešto što ćete morati da vidite da biste verovali.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike