Zimovanje bez polise osiguranja je rizično

14.02.2023

08:00

0

UOS savetuje - Pre odlaska na skijanje, dobro pročitajte uslove na polisi

Zimovanje bez polise osiguranja je rizično
Ilustracija - Copyright Profimedia

Ski sezone su u punom jeku i mnogi se spremaju da otputuju u neko poznato skijalište. Iako je skijanje uzbudljivo, može biti i veoma rizično. Jasno je da nezgode nije moguće sprečiti, posebno na skijanju, ali je moguće eliminisati štetne posledice. Rešenje je u putnom zdravstvenom osiguranju.

- Putno zdravstveno osiguranje pokriva nezgode koje se nisu dogodile vašom krivicom i nisu posledica hronične bolesti. Pokriveni su troškovi iznenadnih i hitnih lekarskih intervencija zbog bolesti ili nesrećnog slučaja, bolničkog lečenja u inostranstvu i eventualnog transporta bolesnika, a sve do ugovorene sume osiguranja, objašnjava generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije Duško Jovanović.

To je kod nas najprodavanija polisa koja nije obavezna i kupuje je oko 75% onih koji krenu na put. Ipak, kako kaže Jovanović, svaki četvrti ili peti turista, kreće iz Srbije u inostranstvo bez tog pokrića. Tako rizikuje ogromne troškove posete lekaru u inostranstvu gde i najobičniji pregled košta nekoliko stotina evra.

PR.
 

 

- Šta znači da je suma osiguranja na polisi 30.000 evra?

To je gornja granica obaveze osiguravača po jednom osiguranom slučaju, odn. to je maksimalan iznos novca koji je na raspolaganju vlasniku polise za potrebe lečenja u inostranstvu ili nadoknadu određenih troškova.

- Od čega zavisi cena polise?

Od broja dana koje provodite na odmoru, godina i visine pokrića zdravstvenih usluga, zatim da li je polisa individualna, grupna ili porodična, da li je uključen kovid rizik ili ne. Ako idete na skijanje, polisa je neznatno skuplja jer je mogućnost povreda veća. Savet svima je da se dobro raspitaju o pokrivenim rizicima, jer osiguravajuća društva nude i tzv. dopunska osiguranja, kojim je pokriven veći broj rizika od uobičajenog.

- Šta polisa ne pokriva?

Ako govorimo o skijanju, isplate neće biti ako skijate van obeleženih staza ili ako nekoga podučavate, a nemate odgovarajuću licencu. Nezgode koje se dogode u alkoholisanom stanju ili tokom bavljenja nekom ekstremnom disciplinom takođe su stavke koje isključuju obavezu osiguravača da nadoknadi štetu. Uobičajeno je i da isplate naknade nema, ako je uzrok pogoršanog zdravstvenog stanja hronična bolest.

Polisa putnog zdravstvenog osiguranja za četvoročlanu porodicu koja ide na 7 dana skijanja u neki od evropskih centara, sa uključenim kovid i sportskim rizikom, košta oko 6000 dinara.

Savet je da se u slučaju nezgode obavezno pozove Centar za pomoć, koji će vas uputiti u odgovarajuću kliniku. Ako to nije moguće, treba da se javite medicinskoj ustanovi, ali pre pregleda obavezno pokažite polisu osiguranja.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Promo

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike