Nemačko selo u Argentini postalo je velika turistička atrakcija

19.12.2022

13:15

0

Autor: 24sedam

Lokalno stanovništvo živi u drvenim kabinama i govori nemački

Nemačko selo u Argentini postalo je velika turistička atrakcija
Copyright Printscreen/YouTube/ Borders on Budgets

U Maloj Nemačkoj, odnosno u La Kubresiti znakovi na ulicama ispisani su na nemačkom jeziku. Takođe, u restoranima, glavni i veći deo menija zauzimaju pravi specijaliteti – šnicle, gulaš, kiseli kupus. Nakon jakog obroka, posetioci mogu da uživaju u pravom bavarskom pivu i dezertu u vidu štrudle s jabukama.

Printscreen/YouTube/ Borders on Budgets
 

U pitanju je jedno neobično mesto, jer se ovo nemačko mestašce nalazi u sred Argentine.Naime, selo su osnovali 1932. godine, migranti iz Berlina, odnosno Helmut Kabdžolski i njegova supruga.

Printscreen/YouTube/ Borders on Budgets
 

Oni su želeli da stvore porodični dom u Argentini, međutim nisu bili posebno oduševljeni argentinskim plažama i mir su potražili u brdima, koja su ih podsećala na rodni kraj Garmiš-Partenkirhen u Bavarskoj.

Dolina Kalamućita je bila idealna lokacija za La Kumbresitu. Bez puteva i vegetacije, samo vodopad i kamenje.Izgradnja je započela 1934. godine, nakon što su kupili 500 hektara zemlje. Njihova misija je bila izgradnja nemačke idile u srcu Argentine.

Printscreen/YouTube/ Borders on Budgets
 

Širom doline nicale su vikendice u nemačkom i bavarskom stilu, ali i alpske brvnarice. Ovaj par je ubrzo počeo da prodaje parcele svojim prijateljima, pod uslovom da grade u švajcarsko-nemačkom stilu. Izgrađeni su i putevi koji dolinu spajaju s ostatkom zemlje.

Oaza mira i odmora ulepšana je i oplemenjena stablima smreke i bora, koji su neuobičajeni za ovaj predeo Argentine. Evropu u malom kako često nazivaju La Kumbresitu u proseku, svake godine poseti oko 300.000 ljudi.

Printscreen/YouTube/ Borders on Budgets
 

Helmut Kabdžolski i njegova supruga, koja je bila polu Jevrejka, napustili su Nemačku kada je izbio rat i spas pronašli u Buenos Airesu. U La Kumbresiti danas živi oko 1.500 ljudi.

Unuka Helmuta Kabdžolskog, Ingrid Kabdžolski otvorila je bar pod nazivom Helmuts i pretvorila ga u malo svetilište svojim precima, okačila je izbledele fotografije koje svedoče o njenoj posebnoj i neobičnoj istoriji.

Printscreen/YouTube/ Borders on Budgets
 

Za nju je, kako ističe, veoma važno da sačuva uspomenu na svoju baku i deku, jer Mala Nemačka ne bi postojala da nije bilo njih. U Maloj Nemačkoj se osete uticaji Belgijanaca, Austrijanaca, Mađara i Švajcaraca

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike