Svetski putnik Robert Dacešin: Južna Amerika je posebna, a u Černobilju je bilo potresno

23.12.2020

19:30 >> 20:45

0

Ekonomista po struci, teniski trener i svetski putnik po sopstvenoj želji

Svetski putnik Robert Dacešin: Južna Amerika je posebna, a u Černobilju je bilo potresno
Copyright Promo/Robert Dacešin

Zvanično, Robert Dacešin je magistar ekonomije. Uz to je i teniski sudija, i to ne bilo kakav. Na svetskim turnirima imao je prilike da sudi Nadalu, Mareju, Berdihu, Del Potru, Fereru, Monfisu, Fonjiniju i mnogim drugima. Radio je i na Formuli 1 u Belgiji dva puta.

Drugi deo priče je da je ovaj mladi momak od 31 godine do sada obišao 59 zemalja i bio na pet kontinenata i da govori pet jezika. Istraživao je gruzijska sela i Amazon, volontirao u sirotištu u Tanzaniji, od Vijetnamaca učio kako se sprema njihova hrana, bio u Černobilju…

Promo/Robert Dacešin

Pročitajte i ovo:
Prvi je napravio turistički vodič Banjaluke i kreirao sajt https://www.riopricesaputovanja.com/v1/ sa ciljem da pomogne ljudima da putuju što jeftinije. A Robert je ekspert za to, sa znanjem ekonomije i iskustvom stečenim putovanjima. Svi koji žele mogu postati članovi Rio kluba i koristiti različite praktične pogodnosti:

– Članovi Rio kluba mogu da čitaju putopise nastale širom sveta, dobiju savete kako jeftino da putuju, saznaju za jeftine avio-karte za mnogo destinacije širom sveta, uče o zanimljivostima zemalja i još mnogo toga.

Prvi put van granica svoje zemlje Robert je bio pre 16 godina:

– Bilo je to sa roditeljima 2004. godine. Bili smo u malom turskom gradu, Sidu. Tada sam se prvi put vozio avionom i shvatio koliko mi se dopada sve to. Prvi put sam sam putovao 2010, tada sam imao 21 godinu. Išao sam na koncert Dedi Jenkija u Ženevu i bilo je nestvarno. Taj osećaj slobode, da možeš da ideš kuda želiš. Potom sam prvi put u Beču probao Couchsurfing. Tad sam se baš “navukao” na sve to.

Neka putovanja su, naravno, bila posebna:

– Iako je svako putovanje divno na svoj način, putovanje u Južnu Ameriku je meni najdraže i mislim da će ga teško nešto zameniti. Tamo smo bili više od dva meseca i obišli smo Brazil, Boliviju, Čile, Ekvador i Kolumbiju. Svaki putnik ima destinacije koje manje ili više voli, te svakoga privlači nešto, ali ja sa Južnom Amerikom ništa ne mogu da uporedim.

Robert je jedan od retkih koji je posetio Černobilj:

– Bio sam u Černobilju 2017. godine i bilo je potresno. Ne znam da li bih išao ponovo. Mnogo je teško kad čovek sve to vidi, posebno kada shvati činjenicu da ti ljudi nisu bili svesni svega što se dešavalo te kobne 1986. godine. Navikli su da im neprijatelji budu tenkovi i puške, a onda je njih skoro 200.000 stradalo od nečega što nisu mogli ni videti. To je baš strašno.

Promo/Robert Dacešin

Ovakvo jedno putovanje nosi i rizik sa sobom:

– Lokalni vodiči su nas upozorili da se dobro obučemo i da imamo neke dobre čizme ili patike na sebi, kako bismo imali što manje otkrivenih površina na telu. Morali smo da nosimo majice dugih rukava, duge pantalone i duboke cipele. Vodič Jurij nam je govorio da ne smemo da sedimo na zemlji ako nameravamo da imamo decu, da ne smemo da jedemo i pijemo ništa van kombija i restorana u koji nas vodi i da ne smemo kući da ponesemo„suvenire“, jer ćemo zbog njih verovatno biti uhapšeni na aerodromu.

Ipak, priroda se budi u Černobilju, kaže Robert:

– Fascinantno je i to što je ova katastrofa dovela do toga da se biljni i životinjski svet ovde potpuno regeneriše, pa smo tako, osim drveća koje je izlazilo iz grada i zaista bujalo na sve strane, na ulicama videli lisice kako šetaju.

Roberta pitamo da li je putovao i ove godine:

– Jesam. Za mene godina i nije bila toliko loša na kraju, u smislu putovanja. Bio sam u Izraelu, potom 20 dana na Kubi, kasnije obišao čitavu Bosnu i Hercegovinu i na kraju išao u Pakistan i dva puta bio u Turskoj. Obišao sam centralnu i istočnu Tursku.

Planova o putovanjima uvek ima:

– Trenutno imam u planu nekoliko ideja za putovanje, pre svega želim da obiđem Centralnu Ameriku, u koju, ako bog da, idem već početkom sledeće godine. Zatim, želim da vidim Peru, Japan, pa i Namibiju. To je neka lista želja, trenutno.

Kao stručnjaka za turizam, pitamo Roberta šta bi preporučio strancima da posete na Balkanu:

Promo/Robert Dacešin

– Mislim da je Balkan jedan veoma poseban deo Evrope sa mnogo toga egzotičnog, a opet ne tako otkrivenog i popularnog. U ovoj godini smo konačno svi shvatili koliko su nam zemlje lepe. Možda mi je lakše da govorim o tome šta se može videti u Bosni i Hercegovini, jer u njoj živim. Recimo, nestvarno lepi divlji konji u Livnu, čudesna priroda nacionalnog parka Sutjeska, vodopad Štrbački buk, Kravice i drugi, pa gradovi kao što je Trebinje. Mislim da nekome treba dobrih mesec dana da istraži sve lepote Bosne i Hercegovine.

Promo/Robert Dacešin

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike