Jedno od najprometnijih mesta na planeti nekada je bilo u vlasništvu prvog američkog multimilionera

28.07.2022

09:34

0

Autor: A.G.

Procenjuje se da ga u proseku oko 360.000 pešaka pređe svakog dana

Jedno od najprometnijih mesta na planeti nekada je bilo u vlasništvu prvog američkog multimilionera
new-york-g115e6bc7a_1280 - Copyright Pixabay

Tajms skver je kultna raskrsnica koja se nalazi u samom srcu Midtauna Menhetna u Njujorku. Svetski je poznat zbog svojih blistavih bilborda i reklama.

U zavisnosti od toga šta volite, Tajms Skver može biti turistička atrakcija iz snova koja će vam predstaviti Ameriku u punom svetlu. S druge strane, zbog napadnosti boja, svetala i večne gužve može biti turistička noćna mora!

Naziv Tajms Skver trg nosi od 1904. godine kada se "The New York Times" preselio u novi 25 spratova visok neboder. Pre 1904. godine trg je nosio ime "Longace Square".

Zovu ga još i "Raskršće sveta“, „Centar univerzuma“, „Srce Velikog belog puta“ i „Srce sveta.”

Sredinom 70-ih godina 20. veka ovaj trg je bio prilično opasno i slabo osvetljeno mesto na kome se nije preporučavalo boraviti kada padne noć. “Mračno doba Tajms Skvera” danas je davna prošlost.

Pixabay
 

Tajms skver zapravo nije trg

Ako ga zovete kvadratom, onda bi trebalo da ima oblik kvadrata. Pa, Tajms Skver uopšte nije u obliku kvadrata i manje-više podseća na leptir mašne. To znači da postoje 2 trougla na severnom i južnom kraju oblasti. U sredini je raskrsnica 7. avenije i Brodveja.

Želite da uživate u lepoj tihoj šetnji - Teško

Ako mislite da možete pronaći doba dana da zaista uživate u lepoj i tihoj šetnji na Tajms skveru, bolje razmislite još jednom, jer ovo je jedno od najprometnijih mesta na planeti!

Procenjuje se da u proseku oko 360.000 pešaka pređe trg svakog dana. To se svodi na oko 131 milion svake godine. Najprometnijeg dana trg može da pređe do 450.000 ljudi, što ga čini jednom od najprometnijih raskrsnica na svetu.

Pixabay
 

Nekada je bio u vlasništvu prvog multimilionera u Americi

Jedna od najfascinantnijih činjenica o Tajms skveru je da je čitava oblast nekada bila u vlasništvu jednog čoveka po imenu Džon Džejkob Astor (1763-1848). Kupio ga je od čoveka po imenu Džon Morin Skot, generala njujorške milicije koji je nekada služio u vreme vladavine Džordža Vašingtona.

Nepotrebno je reći da je Astor postao izuzetno bogat jer je prodavao delove zemlje hotelima i preduzetnicima kako se grad širio u toj oblasti. Ovaj biznismen nemačkog porekla je zbog toga postao prvi američki multimilioner.

Pixabay
 

Tajms skver je pun ulične umetnosti

Tajms skver, sa svim bilbordima i brojnim ljudima koji se kreću okolo, jedno je od najumetničkih mesta koje odražava veliki osećaj globalne umetničke scene. Uličnu umetnost ovde predstavljaju mnogi izvođači, javni umetnički programi, umetničke instalacije, murali, umetnost podzemne železnice i još mnogo toga.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike