Svi putevi vode u Rim: Grad koji je srce katoličke vere

04.07.2022

18:39

0

Autor: M. J.

Civilizacije stara hiljadama godina, mesto koje su sebi čuva zadivljujuće ostatke nekadašnjeg carstva

Svi putevi vode u Rim: Grad koji je srce katoličke vere
profimedia-0029543798 - Copyright Profimedia

Rim, takozvani večni grad, jedan je od najvažnijih istorijskih centara. Mnoge građevine su trijumfovale u toku vremena i opstale su vekovima. Ovaj grad ima svoj jedinstveni šarm; dom je prijatnih i srdačnih ljudi koji svoju kulturu dele sa ostatkom sveta. Vredi to videti i zapamtite da bacanje novčića u fontanu di Trevi garantuje da ćete se uskoro vratiti u Rim.

Pixabay
 

U ovom drevnom gradu postoje brojne atrakcije koje će izazvati vašu pažnju i motivisati vas da saznate više o Rimu. Nećete biti razočarani nijednom od veb lokacija koje posećujete; svi su vredni.

Profimedia
 

Koloseum 

Ako posetite Rim, ovo je atrakcija koju morate videti. Koloseum je najpoznatija i najpoznatija atrakcija Rima, ako ne i cele Italije. Skoro 2.000 godina, ova veličanstvena građevina ostaje svedočanstvo burne istorije Rima. Preporučujemo vam da krenete u obilazak sa vodičem kako biste na najbolji mogući način doživjeli ovu kolosalnu arenu. 

.

Rim/Profimedia
 

Panteon 

Ovo je rimski hram izgrađen 126. godine nove ere. Ovo je najbolje očuvana zgrada starog Rima. Nalazi se u istoj oblasti kao i drugi simboli Rima - Piazza Navona i Fontana di Trevi. 

Fontana di Trevi, Rim/Profimedia
 

Fontana di Trevi 

Ovo je najveća fontana u Rimu, a takođe i najpoznatija. Fontana koju danas poznajemo izgrađena je 1762. godine, iako njeno poreklo seže u 19. pre nove ere. Postoji verovanje da ako bacite jedan novčić u fontanu, vratićete se u Rim. Ako bacite dva, zaljubićete se u zgodnog Italijana, a sa tri novčića udaćete se za osobu koju ste upoznali.

Profimedia
 

Bazilika Svetog Petra 

Ovo je jedna od najvećih građevina na svetu. Nalazi se u Vatikanu, a prostire se na površini od 23.000 kvadratnih metara. Ova monumentalna građevina predstavlja sedište Katoličke crkve, kao i papinu rezidenciju. To je zaista potrebno videti ako posetite Rim.

Profimedia
 

Rimski forum

Rimski forum je još jedan dokaz veličine Rimskog carstva, jednako impresivan kao i Koloseum. Ovo je bilo centralno mesto za sve političke i društvene aktivnosti. Danas je ovo jedno od najpoznatijih mesta cele Italije.

Profimedia
 

Vatikanski muzeji 

Za posetu ovoj jednoj atrakciji potrebno je vreme. U okviru ovog muzejskog kompleksa 17 muzeja sakupilo je i sačuvalo velike delove ljudske istorije. Ovde ćete pronaći dokaze o rimskoj istoriji i delovima prošlosti Egipta, Etruraca i drugih naroda.

Profimedia
 

Sikstinska kapela

Ova kapela čuva jedno od najvažnijih Mikelanđelovih dela. Videćete čuveni plafon koji je naslikao upravo na ovom mestu, a koji sadrži dela kao što su Stvaranje Adama i Konačni sud. Ovo je apsolutno remek delo koje se ne može opisati rečima. To je nešto što morate iskusiti.

Profimedia
 

Piazza Navona

Najpoznatiji trg u Rimu je Piazza Navona, koji sadrži tri fascinantne fontane dizajnirane tokom KSVI i KSVII veka. Tamo ćete naći Fontana Dei Kuattro Fiumi (Fontana četiri reke), Fontana del Moro (Fontana od školjki) i Fontana del Nettuno (Fontana Neptuna).

Profimedia
 

Piazza di Spagna i Španske stepenice

Ovo predstavlja italijanski barokni stil, prelep trg sa izuzetnim Španskim stepenicama koje broje 135 stepenica do vrha. A na dnu stepenica leži Fontana della Barcaccia - Fontana ružnog čamca. Iako njegovo ime govori drugačije, ovo je jedna od mnogih zapanjujućih fontana u Rimu.

Profimedia
 

Galerija i muzej Borgeze

Galerija i muzej Borgeze je pravi dragulj koji vredi posetiti. U Vili Borgeze ćete imati priliku da vidite renesansne i barokne antikvitete i umetnička dela.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike