San svakog čokoholičara: čokoladne turističke ture

28.10.2020

18:00 >> 11:00

0

Napravite već sada plan koje ćete evropske čokoladne prestonice posetiti

San svakog čokoholičara: čokoladne turističke ture
Copyright Pixabay

Neko kreće na more zbog sunca i plivanja, na planinu zbog skijanja, u banju zbog odmora, ali većina nas, priznali ili ne, gledamo kakva ukusna hrana može da se proba na svim tim destinacijama. Verujemo da je mali broj onih koji ne bi želeli da posete destinaciju na kojoj ima mnogo čokolade.

Iako nam sad bilo koja vrsta turizma deluje kao neostvareni san, čokoladni turizam je u ekspanziji i beleži konstantan rast. Jednostavno turisti rado odlaze u fabrike ili muzeje čokolade. Vole da vide fontane iz kojih teče čista čokolada ili da saznaju kako se prave slatke kockice.

Švajcarska je u tome najdalje otišla jer u njoj postoji nekoliko velikih fabrika koje nude obilazak svojih pogona i isprobavanje uzoraka. Nedavno je kompanija Lindt je otvorila muzej u kome se može videti fonatana visoka 9,3 metra.  I ko bi tome odoleo!

Pixabay

Belgijske čokolade su takođe na glasu a Brisel je posebno zanimljiv jer u njemu možete posetiti muzej Čok stori.

Poseta Beču mora da počne i da se završi isprobavanjem Saher torte a kao suvenir moraju da se ponesu Mocart kugle koje nemaju nikakve veze sa čuvenim kompozitorom. Jedino što im je zajedničko je grad Salzburg gde je Mocart rođen a austrijski poslastičar Paul Furst u njegovu čast osmislio kugle u crvenim folijama.

Birmingem je dom konditorskog brenda Kedberu a turisti posećuju Kedberi World gde mogu saznati nešto novo o istoriji čokolade, isprobaju razne poslastice i učestvuju u tematskim aktivnostima.

Barselona vam nudi posetu Muzeju čokolade gde ćete videti čokoladne skulpture. U Španiji obavezno morate da probate ćurose u čokoladnom sosu.

Pixabay

Muzej čokolade ćete pronaći i u nemačkom gradu Kelnu. Postavka predstavlja istoriju i savremene načine proizvodnje čokolade u svetu.

Najlepše doba za posetu Parizu je u vreme održavanja godišnjeg sajma čokolade tokom kojeg se čak održavaju i čokoladne modne revije. A čak i ako to propustite, tokom cele godine rade prodavnice čokolade a svaki kafić nudi vrhunsku toplu čokoladu.

Italijanska Toskana, pored odličnog vina, nudi i „Čokoladnu dolinu“, koja se nalazi između Pize, Pratoa i Pistoje. U ovoj dolini se nalazi veliki broj malih proizvođača čokolade i verovatno je pravo uživanje posetiti ih i svim čulima uživati u čokoladnom asortimanu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike