Imala je 170 kilograma, a onda se doslovno prepolovila: Njen život više ne kontroliše hrana

09.03.2021

17:15 >> 15:15

0

Autor: Z. A.

Izašla je iz začaranog kruga na čijem je koncu videla smrt

Imala je 170 kilograma, a onda se doslovno prepolovila: Njen život više ne kontroliše hrana
Copyright Instagram: life_of_a_binge_eater

Novozelanđanka Kler Bart ušla je u začarani krug prejedanja. Ova 28-godišnja dadilja za dva meseca bila u stanju da potroši 1.860 dolara ili više od 140.000 dinara na obilne količine nezdrave hrane i sokova. Jedan njen obrok uključivao je 10 pljeskavica ili dve velike pice.

– Uvek sam bila veća od prosečnog deteta pa su me maltretirali. Prvo sam obolela od bulimije pa od anoreksije, a na kraju i od prejedanja. Patila sam od poremećaja ishrane svih oblika, a svaki me razarao – ispričala je.

Zbog svega toga potonola je u depresiju.

– Nisam mogla obavljati svakodnevne zadatke poput oblačenja donjeg veša, čišćenja, šetanja. Nisam živela, nego preživljavala. Stidela sam se, mrzela se psihički i fizički. Gadila sam se sama sebi.

Ipak, odlučila je da spasi svoj život i u aprilu prošle godine podvrgla se operaciji želuca. Uklonjeno joj je 80 odsto tog organa, te je u roku od sedam meseci izgubila 97,3 kilograma.

– Izbacila sam iz ishrane picu, hleb, pirinač, sve što sadrži puno šećera i soli, kao i gazirana pića. Dnevno pojedem šest manjih obroka koji su bazirani na visokom udelu proteina – objašnjava za Daily Mail.

Kler danas jede puno ribe i povrća, ponekad piletinu, a gricka humus. Od operacije nije došla u iskušenje da se počasti nečim nezdravim.

– Prvi put u životu me ne kontroliše hrana. Sad jedem da nahranim svoje telo, a mozak mi je smiren – tvrdi.

Hoda i trči, a u teretanu ide tri-četiri puta sedmično. Svoje inspirativno putovanje dokumentovala je na Instagram profilu Life of Binge Eater jer želi skinuti stigmu s operacije želuca.

– Za mene je to bio jedini spas, inače bih jela dok ne umrem. Ponovno bih učinila isto jer sumnjam da bih mogla toliko prirodno smršati. Ne bih bila tu gde sam danas. Ovaj zahvat je stigmatizovan zbog nedostatka obrazovanja o poremećajima prehrane i samoj operaciji, te kako ona nekome može poboljšati život – smatra.

možda će vas i ovo zanimati

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike