Čuvena njujorška doktorka daje savete za negu kože tokom zime: Hidriranje i spolja i iznutra

05.01.2024

12:03

0

Autor: V. I.

Vaša koža može biti negovana i tokom hladnih dana

Čuvena njujorška doktorka daje savete za negu kože tokom zime: Hidriranje i spolja i iznutra
Copyright Profimedia

Iako volimo zimu za prazničnu sezonu, udobne džempere i toplu čokoladu, ne volimo kako hladna temperatura utiče na našu kožu. Čini se kao da preko noći naša koža postaje suva i ispucala.

"Zimi je prirodno manje vlage u vazduhu zbog okoline i abrazivnih uslova, kao što je vetar. Faktori u zatvorenom prostoru poput centralnog grejanja takođe mogu smanjiti nivo vlage u vazduhu", objasnila je poznata dermatološkinja iz Njujroka dr Dendi Engelman za InStyle.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dendy Engelman (@drdendy)

"Ovo otežava koži da održi prirodna zaštitna ulja, koja deluju kao barijera protiv agresora iz okoline. Kao rezultat, vlaga se izvlači iz kože, što dovodi do toga da postane suva i ispucala." 

Iako je ovo uobičajen problem sa kožom tokom zime, možete ga izbeći. Postoje načini da ažurirate svoju rutinu nege kože kako biste održali zdravu, hidratizovanu kožu tokom cele sezone.

Koristite ovlaživač

"Dopunjavajući vlagu u vazduhu i održavajući vlažnost na idealnom nivou (oko 40-60 procenata) pomoću ovlaživača pomoći ćete zaštiti svoje kože dok ste u zatvorenom prostoru“, kaže dr Engelman. 

Freepik
 

Izbegavajte vrelu vodu

"Posebno je zimi primamljivo da pojačate temperaturu tokom kupanja, ali topla voda uklanja masnoće sa vaše kože i može je učiniti podložnijom isušivanju, pucanju i ljuštenju“, ističe dr Engelman. .

Hidrirajte kožu dok je još vlažna

Nakon vašeg tuširanja mlakom vodom, dr Engelman predlaže da nanesete ulje ili losion za telo pre nego što se vaša koža potpuno osuši.  "Ovo pomaže da se zadrži dodatna vlaga", objasnila je ona.

Usne traže više nege

"Usne mogu postati izuzetno suve tokom zime, jer je ova koža tanja i stalno izložena hladnoći“, primetila je dr Engelman. 

Koža na našim usnama ima između tri i pet ćelijskih slojeva, dok ostatak naše kože ima oko 16. Takođe, za razliku od kože na ostatku našeg tela, koža na našim usnama nema lojne žlezde koje bi ih vlažile. Zbog toga je izuzetno važno voditi računa o njima . Srećom, postoje tri rešenja koja će im povratiti sjaj. 

Profimedia
 

I zimi se pije voda

Iako svi znamo koliko je važno ostati hidrirani, dr Engelman je istakla da mnogi ljudi zaborave da piju vodu kada je hladno. 

"Zimi koža takođe ne može da zadrži vlagu, a voda za piće pomaže da se nadoknadi deo te hidratacije“, rekla je ona.

Proverite sastojke svoje kreme

Iako verovatno imate omiljenu hidratantnu kremu, dr Engelman je predlaže da pogledate listu sastojaka na poleđini vaših proizvoda i da se uverite da koristite ultrahranljive proizvode u ovo doba godine.

"Hijaluronska kiselina  je superzvezda i najbolji sastojak za hidrataciju jer može da zadrži do 1.000 puta svoju težinu u vodi“, rekla je ona i dodala: "Ceramidi i peptidi jačaju i obnavljaju kožnu barijeru, pomažući koži da zadrži vlagu. Skvalan, šea i lagana hidratantna ulja, poput  jojobe, takođe su odlična kao pomoć koži da ostane hidrirana.“

Profimedia
 

Ne štedite na nezi ruku

Zimi nije dovoljno nanieti kremu za ruke samo ujutro. Umesto toga, držite hidratantnu kremu za stolom, u automobilu i u torbici kako biste zapamtili da treba ponovo da je nanesete. Za dodatnu dozu hidratacije, koristite ulje za zanoktice  jednom dnevno kako biste i nokte održali u vrhunskoj formi.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike