Greta Tunberg kritikovala brzu modu i otkrila da uopšte ne kupuje novu odeću

10.08.2021

10:40 >> 11:12

0

Ona je za prvi broj skandinavskog Voga govorila o licemerju modne industrije

Greta Tunberg kritikovala brzu modu i otkrila da uopšte ne kupuje novu odeću
Copyright Profimedia

Klimatska aktivistkinja Greta Tunberg iskoristila je svoje pojavljivanje na naslovnoj strani prvog izdanja skandinavskog “Voga” kako bi kritikovala brzu modu.

Mlada Šveđanka objavila je naslovnicu novog skandinavskog izdanja modnog časopisa na svojim društvenim mrežama u nedelju uveče.

Pročitajte još

Tunbergova je na naslovnici obučena u predimenzionirani kaput, mazi konja, a oko nje je šumovito područje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Greta Thunberg (@gretathunberg)

– Modna industrija veoma doprinosi klimatskoj i ekološkoj krizi, da ne spominjem njen uticaj na brojne radnike i zajednice koje se iskorišćavaju širom sveta kako bi neki uživali u brzoj modi koju mnogi tretiraju kao jednokratnu – napisala je ona na Instagramu i Twitteru.

Neki u industriji koriste se skupim kampanjama kako bi ostavili utisak da su održivi, klimatski neutralni i pošteni, napisala je Greta. To je gotovo uvek zlouporeba zelenog imidža, rekla je mlada Šveđanka, misleći na mere koje firme preduzimaju kako bi se predstavile kao zelene, a zapravo ništa pozitivno ne čine za životnu sredinu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Greta Thunberg (@gretathunberg)

– Ne možete masovno proizvoditi modu i konzumirati “održivo”. To je jedan od mnogih razloga zašto nam je potrebna promena sistema – rekla je.

Tunberg je u intervjuu za “Vog” rekla da godinama nije kupovala novu odeću.

– Nešto novo sam posednji put kupila pre tri godine, iz “second-handa”. Samo pozajmljujem stvari od ljudi koje poznajem – rekla je.

I sam časopis je u saopštenju naveo da deli vrednosti mlade klimatske aktivistkinje o održivom načinu života i zaštiti životne sredine, navodi “Expressen”.

Odeća koju Greta nosi na naslovnoj strani magazina napravljena je od održivih, recikliranih materijala, objavio je časopis.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike