Opšta je pomama za prirodnim retinolom: Šta je bakučiol u koji se kune svaka druga bjuti influenserka

25.11.2023

11:01

0

Autor: V. I.

U borbi protiv starenja kože ljudi se sve više okreću prirodnim alternativama

Opšta je pomama za prirodnim retinolom: Šta je bakučiol u koji se kune svaka druga bjuti influenserka
Copyright Profimedia

O bakučiolu je ove godine pisano više nego ikada ranije. A rekli bismo - s razlogom. Bakučiol je nežnija, biljna alternativa retinolu i veliki je hit protiv starenja jer dolazi sa pregršt prednosti za kožu.

Ali njega ne možete da nađete na svakom koraku. Pre svega, zato što je relativno nov sastojak, ali s povećanim interesovanjem za prirodnu negu kože i jednostavno boljim kozmetičkim izborom u tom slučaju, vrlo brzo se nametnuo kao dobar saveznik u borbi protiv starenja. O njemu je napisala hvalospev Gvinet Paltrou na društvenim mrežama, nazvavši ga "prirodnim čudom protiv starenja".

Šta je bakučiol?

Bakučiol je biljni sastojak koji postaje sve popularniji u industriji lepote, pretežno u proizvodima za negu kože. Dobija iz biljke Psoralea corilifolia, ili bapči. Najpoznatiji je po tome što se smatra biljnom alternativom retinola, što znači da ima jednako dejstvo i skoro isti efekat na kožu. Ono što mu daje blagu prednost jeste činjenica da je nežniji od retinola i da praktično nema neželjene efekte.

Prednosti bakučiola 

Smanjuje bore i fine linije: Bakučiol je poznat po svojoj sposobnosti da smanjuje bore i fine linije, pružajući koži mladolik izgled bez iritacija koje često prate retinol.

Stimuliše proizvodnju kolagena: Kolagen je ključni protein za elastičnost kože. Bakučiol podstiče prirodnu proizvodnju kolagena, što doprinosi čvrstoći i elastičnosti kože.

Antioksidativna svojstva: Bakučiol deluje kao snažan antioksidans, pomažući u zaštiti kože od slobodnih radikala i spoljnih faktora starenja.

Nema iritacija: Za razliku od retinola, koji može izazvati crvenilo i perutanje, bakučiol je blag prema koži, pa je pogodan čak i za osobe sa osetljivom kožom.

Profimedia
 

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike