Sinergija mode, kulture i umetnosti na ceremoniji otvaranja jubilarnog 20. izdanja "Serbia Fashion Week" (FOTO)

27.10.2022

15:22

0

Autor: Z.A.S.

Ujedno je obeležen i početak novog poglavlja ove manifestacije koja će od 2023. biti zvanični deo programa najprestižnije nedelje mode u svetu - "Paris Fashion Week"-a

Sinergija mode, kulture i umetnosti  na ceremoniji otvaranja jubilarnog 20. izdanja "Serbia Fashion Week" (FOTO)
Svecano otvaranje jubiilarnog SFW - foto Milojic_Milan__20221026_081 - Copyright Foto: SFW/Milan Milojić

"Serbia Fashion Week" je sinoć imao dva povoda za slavlje. Na svečanosti u "Galeriji Matice srpske", u Novom Sadu, svečano je otvoreno jubilarno, 20. izdanje naše nacionalne nedelje mode koja će trajati do 30. oktobra. Ujedno je obeležen i početak novog poglavlja ove manifestacije koja će od 2023. biti zvanični deo programa najprestižnije nedelje mode u svetu - "Paris Fashion Week"-a.

Foto: SFW/Vuk Đermanović
 

Voditeljka Mira Lekić, pozdravila je brojne goste iz Srbije i inostranstva i podsetila na razvojni put "Serbia Fashion Week"-a koji je proteklih 10 godina sklopio 34 partnerska ugovora sa nedeljama mode širom sveta, izrastao u najznačajniju modnu manifestaciju u Jugoistočnoj Evropi i jednu od pet najvećih nedelja mode u Evropi. Voditeljka je potom  prepustila reč predsednici "Serbia Fashion Week"-a, Svetlani Horvat, koja je u emotivnom obraćanju zahvalila svima onima koji su doprineli da naša nacionalna nedelja mode postane globalni brend.

Foto: SFW/Vuk Đermanović
 

Direktorka Galerije Marice srpske Tijana Palkovljević Bugarski istakla je značaj neraskidive veze između mode, umetnosti i kulture i izrazila zadovoljstvo što je ceremonija otvaranja jubilarnog "SFW" organizovana u prostoru institucije na čijem je ona čelu.

Foto: SFW/Vuk Đermanović
 

Cele ove godine, kada je Novi Sad Evropska prestonica kulture, Srpska nedelja mode  konceptualno je posvećena ovoj značajnoj tituli. Upravo iz ovog razloga, programi "SFW" u 2022. godini se odvijaju u institucijama kulture - "Galeriji matice srpske", "Muzeju Vojvodine" i "Dizajn Distriktu NS".

Foto: SFW/Vuk Đermanović
 

Deo ansambla Opere Srpskog narodnog pozorišta izvoženjem najlepših arija priredio je magičnu uvertiru u nastavak programa ceremonije otvaranja i retrospektivnu reviju dizajnerke, kostimografkinje, arheologa - Jelene Malešević.

Foto: SFW/Vuk Đermanović
 

Ova fantastična umetnica, poznata po izučavanju vinčanske civilizacije, zahvaljujući partnerskom ugovoru koje "SFW" ima sa "Los Angeles Fashion Week"-om, pre samo nekoliko dana predstavila je svoju kolekciju na nedelji mode u Los Anđelesu. Specijalni gost na reviji kojom je otvoreno 20. izdanje jedine licencirane nedelje mode u Srbiji, bio maneken poznat u svetskim okvirima, jedno od zaštitnih lica modnih kuća "Versace" i "Diesel" - Danilo Stošković.

Foto: SFW/Vuk Đermanović
 

Narednih dana, do 30. Oktobra do kada manifestacija traje, na programu su brojne modne revije domaćih i inostranih dizajnera, umetničke izložbe, edukacije, seminare i predavanja eminentnih inostranih i domaćih stručnjaka iz oblasti mode, filma, marketinga i medija.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike