Zašto čau-čau ima tamnoplavi jezik

21.01.2021

10:40 >> 09:30

0

Autor: Z. A.

Jedina pasmina čiji jezik menja boju iz ružičaste u tamnu

Zašto čau-čau ima tamnoplavi jezik
Copyright Pexels

Većina pasa ima ružičasti jezik, ali postoji nekoliko rasa koje nisu tipične i njihovi jezici su tamnoplave ili crne boje. Obično je reč o rasi čau-čau, ali postoje još neke s tom karakteristikom, na primer šar-pej. Razlog zbog kojeg se to događa je dodatna pigmentacija.

Čau-čau se rađa s ružičastim jezikom, a njegova boja počinje da se menja kad su stari osam do deset nedelja. Takođe, nije retkost da s godinama izgube malo pigmentacije, pa im u starosti jezik ponovno postane ružičast.

Oni potiču iz porodice pasa špic, koja uključuje sledeće rase koje imaju slične karakteristike: samojed, sibirski haski, malamut, akita, šiba inu, pomeranac, vučji špic i norveški gonič losova.

možda će vas i ovo zanimati

Iako svi ovi psi dele neke osobine sa čau-čau, poput karakteristične građe tela, gustoće dlake, uspravnih ušiju u obliku trougla i repa, postoji jedna razlika. Čau-čau je jedina pasmina čiji jezik menja boju iz ružičaste u tamnu. Ako pak to nije slučaj, velika je verovatnoća da vaš pas nije čistokrvan i da je mešanac drugih pasmina iz obitelji špiceva, piše Cesarsway.com.

Evo i rasa koje su sklonije dodatnoj pigmentaciji: erdel terijer, australski govedar, belgijski ovčar, crni ruski terijer, flandrijski stočarski pas, dalmatiner, euroazijski pas, brazilski pas, gordon seter, kai ken, jindo, planinski mješanac, rodezijski gonič lavova, shiloh ovčar, mekodlaki pšenični terijer, tajlandski gonič i tibetanski mastif.

Pexels/ Sharmaine Monticalbo

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike