Miran san, srećan pas: Ne budite ljubimca dok spava, veterinari upozoravaju

23.11.2023

10:14

0

Autor: K. B.

Psi provode značajan deo vremena odmarajući se, što je ključno za obnavljanje njihovog imuniteta i oporavak oštećenih ćelija

Miran san, srećan pas: Ne budite ljubimca dok spava, veterinari upozoravaju
pexels-dina-3764318 - Copyright Pexels

Veterinari upozoravaju da je namerno buđenje pasa, bez obzira da li spavaju u kući ili dremaju u parku, ponekad veoma problematično, te savetuju vlasnicima da pse ne bude ukoliko to nije neophodno.

Iako psi spavaju kada im je dosadno, njima je potrebno mnogo sna. Oni u proseku spavaju oko pola dana, budni su 30 odsto vremena, opuštaju se, dok su aktivni samo 20 odsto vremena. Ovi podaci variraju u zavisnosti od uzrasta pasa i rase.

Pexels
 

Psi imaju slične cikluse spavanja kao i ljudi, uključujući i REM fazu, koja se smatra najdubljom fazom sna. Buđenje psa iz sna, posebno tokom REM faze, može izazvati dezorijentaciju, što može rezultirati nepredvidivim ponašanjem, uključujući skakanje, grebanje ili ujedanje.

Veterinari savetuju vlasnicima da izbegavaju buđenje pasa tokom sna, a ako je neophodno, preporučuju nežno izgovaranje imena psa ili postavljanje ukusne poslastice ispod nosa kako bi probuđenje bilo pozitivno iskustvo. Osim toga, naglo buđenje pasa može izazvati intenzivne reakcije, posebno ako pate od medicinskih stanja kao što su gubitak sluha, artritis ili povrede leđa, što može dovesti do samopovređivanja ili iznenadnog povećanja fizičke nelagodnosti.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike