Zbog serije "Igra prestola" brojni haskiji postali beskućnici

21.09.2020

12:30 >> 13:51

0

Posle prvobitne fascinacije, vlasnici ih ostavljali u prihvatilištima

Zbog serije "Igra prestola" brojni haskiji postali beskućnici
Copyright Pixabay

Serija “Igra prestola” zaludela je planetu i drži primat najgledanije svih vremena. Sem što su se fanovi zaljubili u glavne glumce i zmajeve, pojedini su ostali fascinirani i prelepim psima, nalik vukovima, koji se u njoj pojavljuju. Psi koji su zapravo “glumci” nisu sibirski haskiji već severni inuitski psi koji im veoma sliče. Međutim, prema pisanju američkog portala The Dodo, obožavatelji ove serije poslednjih godina masovno kupuju sibirske haskije, a potom ih napuštaju.

Od 2011. godine, otkako se serija prikazuje, podaci pokazuju da su stotine sibirskih haskija, mešanaca ove rase i drugih sibirskih pasa ostale bez doma, jer su ih vlasnici napustili. U poslednjih nekoliko godina, kako kažu, u azilima širom SAD, udvostručio se broj napuštenih pasa navedenih rasa.

-Mnogi se pitaju kako smo seriju i napuštanje pasa doveli u vezu, ali simptomatično je da se najveći broj sibirskih pasa o kojima brinemo zovu Ice (led), Snow (sneg), Sansa (lik iz serije), Ghost (duh) – takođe ime jednog od “vukolikih” pasa iz serije. Kada to znamo – jasno nam je da su njihovi vlasnici ljubitelji popularne serije – objašnjavaju u jednom kalifornijskom azilu.

Veliki problem je, kako kažu zaštitnici životinja, i u tome što na ekranu ovi psi izgledaju prelepo, moćno, nalik vukovima, a mnogi bi želeli ovaj dašak “divljine” u svom domu. Međutim, pre kupovine psa oni se uopšte ne informišu o rasi, niti o tome da li je to pravi pas za njih.

Kako objašnjavaju stručnjaci, sibirski haski kao i druge sibirske rase su veoma aktivni psi, puni energije koji zahtevaju dosta fizičke aktivnosti, ali i mentalne stimulacije tokom dana. Ovo nije pas kome može da bude dosadno, potrebni su mu jednako aktivni vlasnici s kojima će trčati i šetati, i koji ga neće satima ostavljati samog kod kuće.

Najvažnija poruka koju ovi poražavajući podaci nose jeste da odluka da dovedete psa u dom ne sme biti impulsivna. Pas nije igračka, već biće i član porodice i tako se prema njemu mora odnositi. Takođe, pre nego odaberete rasu, nemojte svoj izbor zasnivati na izgledu ili popularnosti rase, već se dobro informišite i porazmislite o načinu i dinamici vašeg života.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike