Kako da pravilno hranite mače?

28.09.2020

13:53 >> 13:10

0

Adekvatna ishrana presudna za pravilan razvoj

Kako da pravilno hranite mače?
Copyright Pixabay

Dobili ste novog ljubimca, preslatko mače. I sada se pitate kako da ga pravilno hranite da biste mu omogućili pravilan i zdrav razvoj. Na ovu temu, opširno je pisala dr vet. med. Tamara Stanojević za magazin „Mačka”, a mi vam prenosimo najvažnije.

Prvih godinu dana (period kada je vaša maca tek mače) najvažnija je faza života mačke i trebalo bi joj posvetiti naročitu pažnju, pogotovo u pogledu ishrane. Faza rasta i razvoja celokupnog organizma i izgradnje odnosa prema okruženju traje prvih 12 meseci života svake mačke.

Kako se hrani mače

Za pravilno i uspešno odvijanje ove faze potrebna je odgovarajuća ishrana. Njeno menjanje i prilagođavanje različitim potrebama mačeta odvijaju se kroz tri perioda:

– od rođenja do četvrte nedelje života: mače se hrani samo majčinim mlekom;

– od treće/četvrte do šeste/osme nedelje: mače prelazi na druge vrste hrane (vlažna i poluvlažna hrana), tako da je ishrana kombinovana s majčinim mlekom;

– posle šeste/osme nedelje: mače prestaje da sisa, hrani se vlažnom i čvrstom hranom.

E, sad, novopečeni vlasnici prave mnogobrojne greške kada je ishrana mačeta u pitanju.

Neodgovarajuća hrana – mačetu treba davati hranu koja odgovara njegovom uzrastu. Mleko je namirnica kojom se često hrane mačići, a to ne treba činiti. Mačićima je potrebno samo majčino mleko, kravlje može izazvati različite zdravstvene probleme (retku stolicu), a moguć je i razvoj alergija.
Pogrešan način ishrane – nedovoljno upoznavanje s različitim ukusima i teksturama hrane može u starijem uzrastu dovesti do razvoja neofobije: odbijanja „nove” hrane, što se može dogoditi i ako se hrana prečesto menja.
Previše hrane – preveliki unos kalorija je put u gojaznost i niz hroničnih bolesti povezanih s prekomernom težinom.

Pixabay

Mačićima bi trebalo nekoliko puta u toku dana ponuditi hranu u plitkom tanjiriću, a do šeste nedelje trebalo bi povećavati obimnost i broj obroka u odnosu na broj mlečnih obroka (sisanje), što će i majka prirodno korigovati. U istom periodu mačićima treba nuditi svežu vodu u posebnim činijama.
Između sedme i devete nedelje mačići najčešće odlaze u novu porodicu. Tada su već naviknuti na poluvlažnu i čvrstu hranu i nije im više potrebno majčino mleko kao izvor hranljivih materija.

Mačići bi tokom ovog perioda trebalo da imaju kompletnu i uravnoteženu ishranu, uz korišćenje hrane koja je specijalno namenjena za mačiće do godinu dana, zbog njihovih drugačijih nutritivnih potreba u odnosu na odrasle mačke.

Ako vas brine da li vaše mače napreduje, ovo je skala njegovog rasta. Mače je po rođenju teško od 80 do 110 grama, a do šestog meseca napreduje 50–100 grama nedeljno. Kontrolisanje izgleda i merenje mačeta pružaju mogućnost korigovanja količine hrane, bilo da je mače previše mršavo ili gojazno.

Između devetog i dvanaestog meseca mače postaje odrasla mlada mačka. To je period kada bi njenu ishranu trebalo menjati i postepeno uvoditi hranu koja zadovoljava nutritivne potrebe odrasle mačke. U ovom periodu mačke su već sterilisane ili se sterilišu, pa ishranu treba prilagoditi i ovoj promeni u organizmu – smanjivati količinu hrane ili im davati hranu za sterilisane mačke, jer sterilizacija potencijalno može dovesti do povećanja telesne težine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Mačka

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike