Ovih sedam stvari blokira orgazam: Evo kako da ih sprečite i napokon uživate u eksplozivnom vrhuncu

30.03.2022

19:52

0

Orgazam nije cilj koji treba da ostvarite tokom seksa, zbog toga možete osećati pritisak

Ovih sedam stvari blokira orgazam: Evo kako da ih sprečite i napokon uživate u eksplozivnom vrhuncu
Seks - Copyright Pexels

Orgazam je poželjno i prijatno iskustvo za muškarce i žene, ali nekad ga nije toliko jednostavno postići. Za neke to može biti pravi izazov – bilo da ga žele postići sami ili s partnerom ili u nekim trećim okolnostima. Postoji mnogo razloga zašto bi se neko mogao boriti da postigne orgazam, od psihičkih do fizičkih. Tome može doprineti umor, stres, nedovoljno seksualnog uzbuđenja, pritisak, stidljivost i mnoge druge stvari.

Seks terapeutkinja Kejt Mojl objasnila je kako orgazam ne mora biti cilj seksa jer će to još više umanjiti šanse za vrhunac.

– Prečesto, čak i ako je seks fantastičan, ako ne dožive orgazam, parovi osećaju da je to trebalo da učine, a onda to na neki način poništava njihovo iskustvo. To je zaista beskorisno i oduzima ljudima pravo na toliko mnogo zadovoljstva – govori Kejt.

Prema njenim rečima, ovo su uobičajeni razlozi zbog kojih se ljudi bore da postignu orgazam.

Veliki pritisak

– Ironično je to što postoji veća verovatnoća da će pokušaj doživljavanja orgazma zaustaviti orgazam, a neće vam pomoći da dosegnute vrhunac. To je zato što nam to stvara teskobu i pritisak jer se većinom usredsređujemo na cilj i ono što pokušavamo da postignemo, umesto da se fokusiramo na prijatna osećanja koja će nas najverovatnije dovesti do toga – objašnjava.

Kejt savetuje da se usredsredite na ono što vam u tom trenutku pruža zadovoljstvo.

– Ako primetite da vam um počinje lutati, vratite pažnju na čula i na ono što možete fizički osetiti – dodaje.

Pexels
 
Loše seksualno vaspitanje

Seksualno vaspitanje koje su mnogi prošli uglavnom se fokusiralo na ulogu reprodukcije, a ne na uživanje.

– Seksualno vaspitanje za žene u većini slučajeva je ignorisalo deo za užitak, a to je klitoris. O seksu treba otvoreno razgovarati i podstaći ljude da istražuju jer su seks i orgazam i dalje nekima tabu tema. Uzmite svoje seksualno vaspitanje u svoje ruke. Danas je mnogo dostupnih opcija, posebno na internetu – kaže Kejt.

Osećate stid

– Stid igra veliku ulogu kada je posredi seks. Zbog njega se možemo osećati loše, nezadovoljno i smatrati seks „pogrešnim“. Ovaj negativni emocionalni odgovor može se pojaviti u mnogim oblicima, ali kada je u pitanju orgazam, često je prepreka za postizanje užitka, pa nas demotivira da ponovimo to iskustvo – objašnjava terapeutkinja.

Kejt savetuje da razmislite o porukama o seksu koje ste primili tokom života i kako su one mogle oblikovati vašu perspektivu o seksu.

– Seks ne bi trebalo terati na stid. Poslušajte različite priče i ideje, vidite druge perspektive i budite otvorenijeg uma – dodaje.

Pexels
 
Lekovi

Neki lekovi, poput antidepresiva, mogu uticati na seks.

– Jedna česta prijavljena nuspojava jeste borba za orgazam. Osim toga, neki lekovi mogu uzrokovati i frustracije i negativna osećanja oko seksa, ili osećaj nelagodnosti zbog iznošenja toga bilo s lekarom ili partnerom, što može dodatno pogoršati to iskustvo. Za mnoge ljude antidepresivi su sastavni deo upravljanja mentalnim zdravljem, pa prilagođavanje seksualnog života može biti od pomoći. Možete isprobati nove vrste dodira i osećanja istražujući šta vam odgovara jer to može biti nešto što se promenilo kao posledica depresije ili lekova. Mogli biste videti i postoji li alternativni lek koji bi vam mogao bolje odgovarati – objašnjava Kejt.

Nema dovoljno stimulacije

Pronalaženje vrste stimulacije koja vam odgovara važan je deo otkrivanja vašeg orgazma. Važno je isprobati različite vrste senzualnosti i dodira.

– Dodavanje lubrikanta je isplativ i koristan način promene osetljivosti. Uvođenje seksualnih igračaka može biti dobar način za stvaranje većeg intenziteta – kaže.

Pexels
 
Fizičke promene

– Možda postoji fizički uzrok, kao što su hormonalne promene ili nedostatak tonusa dna karlice. Kako starimo, proizvodnja naših polnih hormona se usporava, a žene prolaze kroz proces perimenopauze i menopauze, gde se nivo estrogena smanjuje, što može uticati na seksualni život. Mišići dna karlice takođe igraju ključnu ulogu u orgazmu, pa ako su jači i zategnutiji, onda to može poboljšati snagu orgazma – tvrdi terapeutkinja.

Očekujete bol

Prošlost bi mogla uticati na vaš sadašnji seksualni život ako je bila bolna ili traumatična.

– Ako je bol već bila deo seksa, ili ako imate stanje poput vaginizma ili osećate bol ili neprijatnost povezanu sa seksom, poput ponovljenih infekcija, onda to može dovesti do toga da očekujete da seks bude bolan, a ne prijatan. Ne postoji samo fizički aspekt boli, već i psihološka nesposobnost da se opustimo, osećamo prijatno ili uživamo u iskustvu jer smo više u stanju odgovora na pretnju nego u stanju seksualnog uzbuđenja i želje. Ako doživljavate bolan seks, razgovarajte s lekarom, Tu su i psihoseksualni terapeuti i fizioterapeuti za zdravlje karlice – objašnjava seks terapeutkinja Kejt za Metro.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike