15 jednostavnih trikova zbog kojih će vaša kuća uvek dobro da miriše

02.09.2021

11:45

0

Neprijatni mirisi u domu negativno utiču na naše raspoloženje, ali tako nešto ostavlja i loš utisak na ljude koji nas posete

15 jednostavnih trikova zbog kojih će vaša kuća uvek dobro da miriše
Copyright Profimedia

Naravno da želite da vaša kuća uvek dobro miriše. Postoji nekoliko vrlo jednostavnih i prirodnih načina da uklonite eventualne neugodne mirise i da dom učinite mirišljavim i prijatnim za boravak i uživanje.

Prašina, vlaga, nečista odeća i obuća, slabo provetravanje prostorija, neredovno održavanje mašine za veš i sudove, kao i frižidera, zatim zapušeni odvodi najčešći su uzročnici neprijatnih mirisa u našem domu.

Pročitajte još

Otkrivamo vam sredstva koja će ukloniti te neprijatne mirise nakon kojih ćete se i vi i vaši gosti osećati prijatno u svoja četiri zida. Oni će vaš dom učiniti svežim i mirisnim. Naravno, uz preduslov da svoj dom redovno čistite i održavate urednim.

1. Mirisna sveća

Sveće s mirisima postale su neizostavan deo svakoga doma i neretko se nalaze u svakoj njegovoj prostoriji. Neutralizuju neugodne mirise i unose nove, lepe i prijatne koje biramo po svojim željama, bilo da su u pitanju neke cvetne note ili miris borovine, sandalovine ili pak kombinacije jabuke i cimeta.

Pexels

Mirisne sveće stvaraju i jedinstvenu atmosferu i toplinu – svaka prostorija izgleda mnogo lepše kada je u njoj zapaljena sveća.

2. Difuzer eteričnih ulja

Iako se najčešće sastoje od posude sa svećom ispod koje se zagreva ulje i isparava, eterična ulja su se sada vratila u modu i na tržištu ćete pronaći mnoge različite varijante difuzera, poput onih u flašici sa štapićima ili na primer onih koji raspršuju mešavinu vode i eteričnih ulja u vazduh.

3. Sveže cveće u vazi

Nekako smo izgubili naviku, ali u domu je uvek lepo imati sveže cveće u vazi. Osim što podiže prostor, ono je jedan od najefektnijih načina za lep miris vašeg dnevnog boravka, trpezarije ili hodnika. Ruže, jasmin, lale, narcisi, karanfili… odaberite sortu koja raste u vašem vrtu ili koja vam najviše odgovara prema godišnjem dobu kako biste naparfemisali svoj dom na prirodan način.

Pexels

4. Sprej od eteričnih ulja

Od eteričnih ulja možete sami napraviti sprej. Napunite raspršivač s vodom i u njega stavite nekoliko kapi vašeg omiljenog eteričnog ulja. Ili dodajte sok od limuna i dve kašike sode bikarbone. Ostavite da se ohladi u frižideru i nanesite na tkanine koje zadržavaju neprijatne mirise (sofe, prostirke, zavese itd.). Videćete kako sprej uspešno funkcioniše.

5. Soda bikarbona za tepihe

Soda bikarbona je vaš moćni saveznik i u borbi protiv neugodnih mirisa. Pospite je po tepisima i ostavite da odstoji preko noći (ili još bolje 24 sata) pre usisavanja. Nakon toga temeljno usisajte tepihe. Soda će neutralizovati i apsorbovati mirise zarobljene u česticama prljavštine.

Pexels

6. Čišćenje parom

Ne samo tepihe i garniture za sedenje, nego i druge površine u domu možete da tretirate parnim usisavačem. Na primer, iz zavesa ćete brže i mnogo efikasnije otkloniti neprijatne mirise ako koristite parni usisivač. Osim toga, na ovaj način možete ukloniti i nabore na tkanini i, što je još bolje – uštedećete sebi vreme koje biste potrošili na pranje i peglanje.

7. Posuda sa sirćetom

Iako njegov miris može za neke biti neprijatan, sirće je sjajno sredstvo. Ono je antibakterijski sastojak i prirodni dezodorans pa može biti korisno i za apsorbovanje neprijatnih mirisa. U posudu ili teglicu sipajte sirće i možete je postaviti van vidokruga, a čarobno sredstvo će odraditi svoje – neutralizovati neželjene mirise.

8. Suvo cveće

Još jedna super opcija je mirisno suvo cveće koje možete napraviti i sami. Šarene latice i delovi cveća služe kao divna dekoracija u činijicama, ali i unose miris u dom te neutrališu onaj neprijatni.

Pexels

9. Aromatične vrećice

Kako bi odeća u ormarima uvek dobro mirisala i da bi je zaštitili od moljaca, mnogi koriste aromatične vrećice od lavande. Takve mirisne vrećice, s drugim vrstama cveća, možete da koristite i u otvorenom prostoru, fiokama i na policama.

10. Zrnca i talog kafe

Jedan od najboljih saveznika u uklanjanju neugodnih mirisa u kuhinji je kafa. Njena snažna aroma upiće ostatak teških mirisa od kuvanja, prljavog posuđa, jela koja dugo stoje na šporetu, kao i starih namirnica.

Pixabay

Takođe, učiniće da vaša kuhinja uvek miriše na svežu kafu. Možete staviti posudu sa zrncima kafe na neku otvorenu policu ili prozorsku dasku, ali možete upotrebiti i talog iz aparata za kafu i staviti ga u frižider kako bi tamo neutralizovao jake mirise.

11. Limunova kora

Agrumi su voće s puno antibakterijskih svojstava i kao stvoreni za dezinfekciju. Osim toga, oni su najpristupačnije i najekonomičnije sredstvo kada je u pitanju uklanjanje neprijatnih mirisa u kuhinji. Jedan od načina – limunovu koru možete da stavite u posudu s vrućom vodom kako biste uklonili mirise iz rerne ili mikrotalasne.

12. Kriške jabuke

Domaćice bi i češće pržile neke obroke, ali odustanu jer ne žele da im dom ceo dan miriše kao da je restoranska kuhinja u pitanju. Rešenje de nalazi u kriški jabuke ili limuna koje možete staviti u tiganj u kom pržite hranu. Zatim ih uklonite kada pocrne.

Pexels

13. Sirće za sudoperu

S vremena na vreme, važno je temeljno da očistite sudoperu jer se na njoj nakupljaju sitni ostaci hrane koji vremenom mogu da uzrokuju loš miris. Da biste ga uklonili, zagrejte šoljicu sirćeta i dodajte krupnu so i sodu bikarbonu. Dok je smesa još vruća, izlijte je u sudoperu i ostavite da odstoji pola sata pre nego što je isperete vrućom vodom.

Ovo ne samo da neutrališe loše mirise, već uklanja i prljavštinu sa cevi.

14. Mašina za sudove

Ona je još jedan od uobičajenih izvora neprijatnih mirisa u našoj kuhinji. Kako biste ih izbegli, s vremena na vreme operite unutrašnjost sirćetom u koje ste dodali malo sode bikarbone.

Pexels

15. Frižider

Pokušajte frižider da čistite svaka tri meseca krpom namočenom u sirće. Takođe, kada primetite da se osete jaki mirisi nekih namirnica, možete, pored već preporučenog taloga kafe, u frižider staviti i posudu s prepolovljenim limunom.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike