Domove opet krasi makrame, trend iz 80-ih koji podseća na romantično proleće

07.02.2021

18:19 >> 08:50

0

Autor: Z. A.

Orijentalna tehnika ručnog rada daje prostoru poseban šmek

Domove opet krasi makrame, trend iz 80-ih koji podseća na romantično proleće
Copyright Kolaž: etsy.com/walmart.com

Makrame, tehnika vezivanja čvorova i njihova kombinovanja kako bi se dobili željeni motivi i predmeti, sedamdesetih i osamdesetih godina bio je veliki trend u uređenju doma. Sada doživljava renesansu i izgleda lepše i zanimljivije nego ikada. A u svaki prostor uneće dašak romantičnog i razigranog boho stila.

Još se sećamo divnih držača za saksije sa cvećem izrađenih od konopca koje su imale naše mame i tapiserija izrađivanih tehnikom makrame koje su osamdesetih godina prošlog veka krasile gotovo svaki dom. Tom se tehnikom izrađuju i drugi ukrasi i predmeti za kuću, kao što su prekrivači, zavese, stolnjaci, jastučnice, ali i stvari poput nakita, torbi, pa i odevnih predmeta poput topova i sukanja za leto.

Šta god da izradite tom izvorno orijentalnom tehnikom ručnog rada, izgledaće lepo i zanimljivo. Tehnika je vrlo posebna i zato što ne postoji mašinski način replikacije vezova odnosno čvorove, pa spada među retke tehnike koje se rade isključivo ručno i jedna je od najstarijih tehnika izrade ručnog rada.

Španska reč „macramé“ potiče od arapske reči „migramah“, što znači „ukrasne rese“ ili „izvezeni veo“. U današnjoj modernoj verziji makrame izgleda još lepše i više šik, ali i prirodno sa elegantnim i čistim uzorcima. Za čvorove se može koristiti bilo koja vrsta prediva ili niti. Organska vlakna poput pamuka, jute i konoplje daju prirodan izgled.

s.click.aliexpress.com

Makrame je vrlo kompleksan, pa se može izrađivati i sa samo najjednostavnijim čvorovima do kompleksnijih radova koji iziskuju znanje i veštinu koju je potrebno uvežbavati. Uz dva osnovna čvora, tu su i složenije varijacije poput ukrštenih, rebrastih ili talasastih čvorova s kojima se mogu stvarati različiti i uzbudljivi efekti. Takođe je moguće ugraditi perlice ili slične ukrase.

Mogućnosti su zaista raznolike i kreativne, a nadahnuće za dekorisanje doma makrame pronađite u ovim slikama.

etsy.com

walmart.com

etsy.com

myfrenchtwist.com

victoryknoop.nl

hoookedyarn.com

etsy.com

etsy.com

možda će vas i ovo zanimati

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: zadovoljna.hr

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike