
Kako vam se čini ideja da smažete jelku: Mirisni i jestivi novogodišnji ukrasi
Deca će biti oduševljena

Ukoliko još niste dekorisali kuću, možete da napravite jestive ukrase i da njima okitite jelku. Jestivi novogodišnji ukrasi su prava atrakcija, naročito ako u kući imate decu. Ali kolačići mogu biti i simpatičan poklon za vaše prijatelje i njihove mališane pred Novu godinu ili Božić.
Osim što su odlična dekoracija na jelci, ovi suvi kolačići neće se pokvariti tokom praznika. Osim što ih možete koristiti kao ukrase, u svakom slučaju možete da ih koristite i kao obične, novogodišnje kolačiće jer miris vanile, cimeta, đumbira ne ostavlja nikog ravnodušnim.
Ovakva dekoracija ima još jedan plus: pošto potepeno nestaje, neće se dogoditi da osetite onu rupu u srcu kada tamo negde u februaru raskitite jelku i kuću.
Možda će vas i ovo zanimati
Možete ih praviti se sa svim onim mirisnim zimskim začinima, a kada je reč o oblicima, slobodno se opustite i pravite šta god vam je srecu drago. Najlepše u vezi sa ovim ukrasima je to što će se deca radovati dok ih zajedno budete pravili, a još više što će konačno moći da uživaju u ukrasima koji vise sa jelke. Ali i u svi ostalim aranžmanima koje od ovih kolačića možete kreirati.

Potrebni sastojci:
- 110 g putera
- 110 g smeđeg šećera
- 8 kašika tečnog meda
- 1 jaje (po mogućnosti domaće)
- 450 g brašna
- 2 kašičice praška za pecivo
- 2 kašičice mlevenog đumbira
- 2 kašičice cimeta
- 2 kašičice mešavine začina za keksiće (nije obavezno)
- 2 kašike kakao praha
Za belu smesu za šaranje
- 100 g šećera u prahu
- 1 kašika vode (mešate je sa šećerom u prahu; možete dodati još da bi smesa bila gusta, ali ipak tečna)
- Priprema:
1. Zagrejte rernu na 200 stepeni, pa u pleh stavite pek-papir. U šerpici otopite puter, pa dodajte smeđi šećer i med. Sve mešajte dok se puter ne otopi i sastojci ne sjedine. Ostavite sa strane.
2. U većoj posudi izmešajte brašno, prašak za pecivo, začine i kakao, pa dodajte jaje. Sve izmešajte da se sjedini, pa dodajte puter smesu i mešajte dok ne dobijete testo. Stavite testo na pobrašnjenu radnu površinu, pa ga mesite kratko i formirajte kuglu. Ako se smesa rasipa možete dodati malo vode. Testo uvijte u providnu foliju i odložite u frižider na pola sata.
3. Razvucite testo u tanak disk i vadite keksiće uz pomoć modli – zvezdice, jelke… Na svaki keksić čačkalicom napravite rupu kroz koju ćete provući konopac. Ređajte keksiće na pek-papir. Pecite ih jedne za drugima u rerni po sedam-osam minuta.
4. Dok se keksići peku, napravite preliv za pahulje mešajući šećer u prahu i vodu. Uspite smesu u špricu i ukrasite ohlađene keksiće. Iscrtajte na njima pahulje i šare po sopstvenom nahođenju. A možete šećeru da dodate i crvenu i zelenu jestivu boju za kolače, te da ukrasite deda mraza, jelku, a otopljenom crnom čokoladom možete de takođe igrati. Upotrebite i jestive perlice, čokoladne mrvice… sve što vam se učini zanimljivim rešenjem.
5. Ohlađene keksiće čuvajte u hermetički zatvorenim posudicama. Ovi ukrasi mogu da stoje dve nedelje. Možete ih odmah okačiti na jelku ili ih pre kačenja upakovati u providni papir.
Evo nekoliko ideja kako ih možete dekorisati:









Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari