Koja je prava metoda za pranje čarapa: Da li treba izvrnuti ili ne?

27.06.2024

18:12

0

Autor: K. B.

Preporučuje se okretanje čarapa naopačke jer unutrašnja strana dolazi u kontakt sa kožom tokom celog dana i zadržava mrtve ćelije kože

Koja je prava metoda za pranje čarapa: Da li treba izvrnuti ili ne?
Copyright Pixabay

Najveća briga kod pranja čarapa obično je da obe strane para ostanu zajedno. Međutim, mnogi nisu sigurni treba li ih prati izvrnute naopačke, prema Real Simple-u. Spoljašnja strana čarapa može delovati najprljavije zbog mrva, grinje, bakterija i drugih nečistoća koje se nakupljaju dok hodate po kući. Studija jedne britanske firme otkrila je da su čarape koje su nošene ceo dan često prljavije čak i od daljinskog upravljača, koji je poznat po svojoj prljavštini (20 puta prljaviji od WC šolje).

Pixabay
 

 

Ipak, unutrašnjost čarapa nije mnogo čistija zbog 250.000 znojnih žlezda na stopalima koje stvaraju vlagu pogodnu za rast bakterija i gljivica, što može uzrokovati ne samo neugodan miris, već i probleme poput atletskog stopala.

Pexels
 

Zbog toga je preporučljivo prati čarape izvrnute naopačke, jer ta unutrašnja strana dolazi u direktni kontakt sa kožom tokom celog dana, zadržavajući mrtve ćelije kože i većinu neugodnih mirisa.

Pixabay
 

 

Kada su čarape posebno prljave, prethodno namakanje u blagom deterdžentu ili upotreba sredstva za izbeljivanje koje je sigurno za pranje može pomoći ukloniti tvrdokorne mrlje i neugodne mirise.


BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike