Kada ste poslednji put očistili četku? Dobro razmislite čime se češljate

17.12.2020

14:55 >> 14:23

0

Autor: Z. A.

A imamo savete kako da je temeljno dezinfikujete

Kada ste poslednji put očistili četku? Dobro razmislite čime se češljate
Copyright Pexels

Četke za kosu koristimo svakodnevno, pa je sasvim logično da treba da ih održavamo čistim. Međutim, stručnjaci kažu da se četke za kosu retko čiste. Na četkama se mogu naći mnoge nečistoće – od mrtvih vlasi, ostataka preparata, do mrtvih ćelija kože i grinja.

Prosečnoj osobi dnevno ispadne oko 100 vlasi, dok gubitak veći od 300 vlasi nagovešta probleme. Nakon svakog češljanja na četki ostaje kosa, ostaci naše kože, lak, silikon za kosu, ostaci ulja i prljavštine. Ako ne znate kako da očistiti četku za kosu pravilno, imamo nekoliko saveta za vas.

možda će vas zanimati i

– Prljavština na vašoj četki je pogodno tlo za razvoj bakterija i gljivica, tako da postoji ozbiljan rizik od infekcije – upozorava dermatolog Sedžal Šah u listu „Good Housekeeping“.

Pixabay

Ona otkriva da se sve dobre stvari koje činite za svoju kosu poništavaju kad se dohvatite prljave četke. Sva prljavština se vraća u kosu, pa kosa može da izgleda masno, uprkos tome što ste je tek oprali.

čitajte i

Preporuka je zato da se četke peru u skladu sa smernicama proizvođača barem jednom sedmično, a najbolje je da to činita na sledeći način:

1. Pročešljajte četku češljem ili hemijskom, dugačkom iglom, makazama i izvucite svu kosu iz nje.

2. Nakon što ste prstima izbacili sve što možete, napravite mešavinu tople vode i malo šampona za kosu.

3. Iskoristite staru četkicu za zube koju ste dobro oprali, i umočite je u mešavinu zajedno s četkom za kosu. Ostavite tako 30 minuta. Ako četka ima čvršće zbijene zupce, možete dodati i malo sirćeta ili sode bikarbone.

4. Iščetkajte četkicom za zube sve nečistoće sa četke za kosu. To će četku očistiti od svih ulja, masti i to na delovima gde je inače nepristupačno.

5. Isperite četku u čistoj vodi i osušite je.

Ipak, zlatni savet je da nakon svakog češljanja odmah izvučete sve dlake iz četke. Pokušajte da steknete tu naviku.

Još nekoliko saveta

Drvene četke nikako nemojte dugo ostavljati u vodi. Smete ih umočiti kako biste ih opral i što pre ih osušite. Nikako nemojte koristiti dodatna sredstva za pranje ako je reč o o pravom drvetu.

Kada sušite kosu i svakodnevno se češljate, nemojte koristiti istu četku. Drugačiji način češljanja i tretiranja kose zahteva drugačiju četku za kosu.

Kada sušite četku, možete je ostaviti na papirni ubrus ako ima plastičnu ili metalnu ručku.

Električne četke za kosu čistite po uputstvima koja ste dobili u pakovanju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike