Ako vidite puknute šoljice okačene po drveću, to može biti samo jedan znak: Evo šta se krije iza toga (VIDEO)

25.02.2024

11:04

0

Autor: V. I.

Ne bacajte oštećene šoljice već im udahnite nov život

Ako vidite puknute šoljice okačene po drveću, to može biti samo jedan znak: Evo šta se krije iza toga (VIDEO)
Šoljice - Copyright Freepik

Davanje novog života predmetima koji su izgubili svoju prvobitnu svrhu ne samo da je kreativan način da se smanji otpad, već može imati i pozitivan uticaj na našu okolinu. Oštećene šoljice, koje su možda izgubile svoj sjaj ili imaju pukotine, ne moraju da završeiu kanti za đubre. S malo mašte, one mogu postati luksuzni restoran sa pet zvezdica za naše pernate prijatelje, posebno u urbanim sredinama, gde je hrana za ptice ponekad teško dostupna.

Freepik
 

Od oštećenih šoljica do hranilica za ptice

1. Čišćenje šoljica: Prvi korak u transformaciji šoljica je temeljno čišćenje kako biste uklonili sve mrlje i ostatke. Ovo osigurava da su šoljice sigurne i čiste za ptice.

2. Priprema smese: Na slaboj vatri istopite puter ili mast. Ove masnoće služe kao izvor energije za ptice, posebno tokom hladnijih meseci. Kada se mast ili puter potpuno otope, pomešajte ih s hranom za ptice. Ova hrana može uključivati različite semenke koje su popularne među gradskim pticama, poput suncokreta, prosa i lanenog semena.

3. Punjenje šoljica: Sipajte smesu u očišćene šoljice. Budite sigurni da je smesa ravnomerno raspoređena kako bi se prilikom stvrdnjavanja formirao kompaktan blok.

4. Hlađenje smese: Ostavite šoljice tokom noći na hladnom, u frižideru, da se smesa stvrdne. Ovo će transformisati vaše šoljice u čvrste hranilice koje će ptice moći lako da koriste.

5. Postavljanje hranilica: Kada se smesa stvrdne, šoljice možete okačiti na grane drveća ili ih postaviti na sigurno mesto u vašem vrtu ili na balkonu. Obezbedite da su hranilice postavljene tamo gde ptice mogu lako pristupiti, ali i gde su zaštićene od predatora.

 

 

 

Značaj hranjenja ptica u urbanim područjima

U urbanim sredinama poput Beograda, prirodna staništa ptica su često ograničena, što otežava pronalaženje hrane. Stvaranjem hranilica iz oštećenih šoljica, doprinosite očuvanju ptica grada, pružajući im ne samo hranu već i mesto gde mogu sigurno odmarati i skloniti se. Gradovi su dom različitim vrstama ptica, uključujući vrapce, golubove, crvendaće, senice, i mnoge druge, koje će sve ceniti vaš trud.

Aktivnost za celu porodicu

Pretvaranjem oštećenih šoljica u hranilice za ptice, ne samo da dajete novi život predmetima koji bi inače završili kao otpad, već aktivno doprinosite očuvanju urbanog eko-sistema. Ovaj kreativni projekat ne samo da je koristan za ptice, već može biti i zabavna aktivnost za celu porodicu, podstičući razgovore o važnosti brige o našoj planeti i njenim stanovnicima. Osim toga, pruža vam priliku da uživate u posmatranju ptica, dodajući malo prirode i mira u urbani život.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike