Dok su u kafićima i radnjama, Danci svoje bebe ostavljaju da spavaju u kolicima – na ulici. Da li biste se vi usudili na to? (ANKETA)

08.11.2022

16:46

0

Autor: Z. A.

Na pitanje kako se ne plaši da će neko uzeti dete, mama odgovara da roditeljima u Danskoj takvi strahovi nisu uopšte poznati...

Dok su u kafićima i radnjama, Danci svoje bebe ostavljaju da spavaju u kolicima – na ulici. Da li biste se vi usudili na to? (ANKETA)
Copyright Printscreen: TikTok/ annieineventyrla

Da li biste svoje novorođenče ostavili da samo spava u kolicima nasred ulice? Verovatno ne, ali jedna mama priznala je da to radi redovno, a mnoge će začuditi činjenica da nikako nije jedina...

Naime majka četvoro dece Eni Samples iz Danske na TikToku je ispričala da u toj zemlji nije neobično da roditelji svoje dete ostave samo napolju u kolicima; pa se dečja kolica s mališanima unutra mogu videti ispred brojnih prodavnica, restorana, kafića, parkova, pa čak i stambenih zgrada.

- Praksa da beba sama spava napolju u Danskoj nije samo kulturološka stvar, već i zdravstvena, jer je preporučuju i mnoge naše babice i medicinske sestre - objasnila je mama koja priča kako Danci svoje bebe napolju ostavljaju tokom cele godine, a zimi kad je jako hladno – jednostavno ih dobro obuku i ušuškaju.

- Dobro je za decu da su na svežem vazduhu – kaže mama i dodaje da su njenoj bebi kolica trenutno najpoznatije mesto za spavanje, pa se; kad požele negde da odu dok najmlađi član spava; ona i njena porodica mnogo ne premišljaju.

Na pitanje kako se ne boji da će joj netko uzeti bebu, Dankinja odgovara da u toj nordijskoj državi roditeljima takvi strahovi uopšte nisu poznati...

- Ovde niko ne otima decu jer niko ne želi odgovornost za tuđe dete, pogotovo kad naš zdravstveni sistem čini sve što može da i neplodni parovi koji žele decu i dobiju decu – objasnila je.

Ipak, naglašava kako nisu sva deca u kolicima potpuno bez nadzora; te da mnogi roditelji koji su u obližnjim radnjama i kafićima sa sobom imaju bebi-monitore.

Printscreen: TikTok/ annieineventyrla
 

- Srećna sam što živim u zemlji u kojoj mogu bebu ostaviti da spava napolju dok ja na primer obavim kupovinu ili popijem kafu u obližnjem kafiću – zaključila je Eni koja svoju bebu tako izvede i ostavi napolju čak i kad ona ostaje kod kuće i nigde ne ide.

I dok je neke danska ležernost fascinirala i voleli bi da su ljudi svugde tako opušteni i bezbrižni, mnogim roditeljima na TikToku ova praksa je ipak bila nezamisliva.

- Ja tako ostavim dijete u svom dvorištu ili na balkonu, ali nikada ne bih napolju na ulici! - piše tako jedna mama s kojom se većina slaže, a druga se našalila.

- To je kao da ostavite otključan auto s upaljenim motorom.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike