Veliko bravo: Naš naučnik smislio uređaj koji sprečava krađu beba u porodilištima, prvo će se primenjivati u Narodnom frontu! (VIDEO)

29.10.2021

05:42

0

Autor: J. S. J.

Ono što je naglasio je da nije reč ni o kakvom čipovanju i da šifra prestaje da funkcioniše po izlasku majke i bebe iz bolnice

Veliko bravo: Naš naučnik smislio uređaj koji sprečava krađu beba u porodilištima, prvo će se primenjivati u Narodnom frontu! (VIDEO)
bebe uređaj - Copyright pritnscreen/youtube/ Prof. dr Komlen Lalovic

Istraživanja pokazuju da od četiri miliona novorođenih beba u svetu, čak njih 28.000 bude zamenjeno u porodilištu. Brojni su slučajevi ukradenih beba i u Srbiji, koji već decenijama potresaju javnost.

Problem zamene ili krađe beba u porodilištima mogao bi zauvek biti rešen.

Naime, mladi naučnik Komlen Lalović patentirao je uređaj za uzimanje otisaka prstiju majke i bebe, kako bi se odmah na porođaju dokazalo materinstvo. Projekat je podržalo Ministarstvo zdravlja, a nekoliko porodilišta je zainteresovano i da uređaj primeni.

Na ideju je Lalović došao pre nekoliko godina, kada je saznao da će postati otac, a biometrija je bila tema njegovog doktorskog rada.

Naučno je dokazano da se jedino otisak prsta bebe formira do sedmog meseca trudnoće majke i ostaje takav do kraja života, dok se sve ostale biometrije menjaju.

Zahvaljući tome, Komlen Lalović je napravio uređaj koji sprečava zamenu ili krađu beba u porodilištu.

- Beba ima formiran otisak prsta u samom momentu rođenja. To je tačno, ali niko u svetu to do sada nije empirijski dokazao. Ja sam to, zajedno sa svojim timom, premijerno dokazao, tako da prvi u svetu imamo objavljeno i naučno dokazano da beba ima formiran otisak prsta. Na osnovu svih tih istraživanja ja sam osmislio jedan uređaj koji može inkomporirati sve to i garantovati identitet beba u porodilištu - navodi prof. dr Komlen Lalović, pronalazač.

Uređaj jednostavno radi. Postupak je neinvazivan, bezbolan, praktičan i jeftin.

 

Printscreen/YouTube
 

 

- U trenutku rođenja majka i beba daju otisak prsta, on se šifruje i vezuje u jedan šifrovan podatak. Pri izlasku iz porodilišta ista ta majka i beba ponovo daju otisak i upoređuje se da li je on identičan. Ukoliko jeste, onda je to dokaz da je beba sto posto vaša. Da li može i fizički da se onemogući da se beba ukrade? Da, naravno, stavite ovaj uređaj na izlazu iz porodilišta i nema izlaska bez skeniranja. Čak rešava i neke teške slučajeve, kao što je smrt bebe, koja se dešava, nažalost. Taj otisak prsta je rezidentan dva-tri sata i može se tačno utvrditi koje je dete preminulo - objašnjava Lalović.

Kako kaže Lalović, uređaj je prilagođen srpskom jeziku, a biće i engleska verzija.

Ono što je naglasio u videu objavljenom na sajtu Youtube pre neoliko dana je da nije reč ni o kakvom čipovanju i da šifra prestaje da funkcioniše po izlasku majke i bebe iz bolnice.

Istraživanja su trajala godinama, uređaj je napravljen, uslediće njegovo testiranje. Ima i podršku Ministarstva zdravlja. Za izum su zainteresovani Gradska bolnica u Subotici i Klinički centar Niš.

Porodilište "Narodni front" će, kako najavljuju, biti prvo koje će početi da ga primenjuje.

- Mi smo kao porodilište spremni da sa tim startujemo, čim proizvod bude dostupan, znači da se kod nas primeni, uz adekvatnu proceduru uvođenja i praćenja njegove upotrebe. Kada budu autori projekta spremni, i mi ćemo kao porodilište biti spremni da vrlo brzo krenemo sa njegovom primenom - navodi dr Radomir Marković, pom. direktora za nemedicinske poslove GAK "Narodni front".

Dr Vanja Milošević, ginekolog u GAK "Narodni front", nada se da će projekat uskoro da zaživi.

- To će biti na korist svih nas koji učestvujemo u ovom vrlo delikatnom poslu, a to je, osim tog lepog trenutka koji se dešava rođenjem deteta, da damo apsolutnu sigurnost njihovim roditeljima - navodi za RTS Milošević.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike