Saveti stručnjaka: Kako da uklonite najtvrdokornije fleke sa dečje garderobe, uključujući i zalepljene žvake

03.06.2022

16:37

0

Autor: D. R.

Oni uvek pronađu način da se temeljno zaprljaju, a ponekad mislimo i da pomalo uživaju u tome

Saveti stručnjaka: Kako da uklonite najtvrdokornije fleke sa dečje garderobe, uključujući i zalepljene žvake
jelleke-vanooteghem-UBEyvfM0Ewo-unsplash - Copyright Unsplash

Neke fleke izgledaju kao da ih je nemoguće ukloniti, ali stručnjaci kažu da i za one najtvrdokornije ima leka.

Deca i čista garderoba - dva nespojiva pojma, pogotovo oni najmlađi, uvek nađu način da zaprljaju svoju čistu odeću, a neke fleke na dečjoj odeći poprilično je teško skinuti.

Međutim, stručnjaci iz "Today's Parent-a" podelili su nekoliko korisnih saveta za uklanjanje najbeznadežnijih mrlja.

Unsplash
 

Fleke od trave jedne su od onih mrlja koje je vrlo teško ukloniti, posebno na beloj odeći. Stručnjaci su predložili da za čišćenje tih fleka koristite prašak koji koristite za sudo-mašinu. Jednostavno pustite da se prljava odeća dobro natopi u vrućoj vodi, dodajte šoljicu praška za sudo-mađinu i nakon toga operite kao i obično. Kada je u pitanju veš u boji, možete napraviti gustu pastu od jedne kašičice sode bikarbone i nekoliko kapi hidrogen-peroksida. Nanesite na mrlju i ostavite 30 sekundi. 

Ako vaša deca zaprljaju odeću trajnim markerima, ne brinite. Sve što treba da uradite je da uzmete bilo koje sredstvo za dezinfekciju ruku na bazi alkohola. Nanesite malo na fleku i kružnim pokretima utrljajte sunđerom. Ostavite da odstoji 15 minuta, a ako je potrebno možete i ponoviti postupak. 

Unsplash
 

Kada se vašem detetu zalepi žvakaća guma za odeću ono što treba da učinite jeste da zagrejete posudu sa sirćetom, otprilike jedan minut, pritom pazeći da je posuda dovoljno velika da u nju stane odevni predmet. Očistite isflekano područje četkicom za zube kako biste skinuli većinu, a sve što ostane možete sastrugati nožićem nakon što se odevni predmet osuši. Stručnjaci savetuju da stavite kockicu leda na žvaku najmanje 30 sekundi kako bi se zamrznula, a zatim je sastružite nožem. 

Masne fleke je takođe vrlo teško ukloniti, nastaju kada deca jedu i ručice obrišu od pantalone ili majicu. Uklonićete ih tako što ćete utrljati belu kredu na masno mesto i ostavite preko noći, a zatim operite u mašini kao i obično.

Unsplash
 

Što se tiče mrlja od krvi, najvažnije je delovati odmah. Stručnjaci preporučuju da stavite hidrogen-peroksid direktno na fleku, a zatim dobro isperete, i posle toga stavite na hladno pranje u mašinu za veš. Pre sušenja proverite je li mrlja potpuno uklonjena i ako je potrebno ponovno nanesite hidrogen-peroksid. 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike