Znate li čemu služi ispupčenje na tipki broj 5 na daljinskom upravljaču ili tastaturi?

29.04.2022

07:19

0

Veoma korisno dugmence

Znate li čemu služi ispupčenje na tipki broj 5 na daljinskom upravljaču ili tastaturi?
Daljinski upravljač - Copyright Pexels

Ispupčena tačkica ili crtica omogućava slabovidnim osobama jednostavnije korišćenje TV-a, a pomoću nje mogu odrediti gdje se nalaze ostale tipke. Pomaže i ljudima normalnog vida kada ga koriste u mraku

Ako pogledate svoju numeričku tstaturu na laptopu ili daljinski upravljač za TV, oboje bi trebalo da imaju na tipki s brojem 5 malu izbočinu u obliku tačkice, dve tačkice ili crtice.

Ove predmete u većini slučajeva koristimo svakodnevno, a izrađuju se tako da rukovanje njima bude što jednostavnije. Pri njihovoj izradi proizvođači misle i na slabovidne osobe i osobe oštećenog vida zbog čega je uobičajeni standard u proizvodnji daljinskog upravljača postalo i stavljanje male izbočine u obliku tačkice, dve tačkice ili crtice na tipki s brojem 5.

Pexels
 

Tačkica ili crtica u tom slučaju služe kao taktilni orijentir, a omogućava slabovidnim osobama jednostavnije korišćenje daljinskog upravljača. Pomoću nje lakše mogu odrediti gde se nalaze ostale tipke na daljinskom upravljaču.

Osim što pomaže slabovidnim osobama i osobama oštećenog vida, tipka s brojem 5 koristi i osobama normalnog vida, te na taj način daljinski upravljač mogu koristiti a da ne gledaju u njega ili kada televiziju gledaju u mraku.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sdam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike