Sirće koristite kao univerzalno sredstvo za čišćenje? Stručnjaci upozoravaju da to baš i nije dobra ideja

23.03.2022

16:11

0

Ove površine zaobiđite

Sirće koristite kao univerzalno sredstvo za čišćenje? Stručnjaci upozoravaju da to baš i nije dobra ideja
Čišćenje prozora - Copyright Profimedia

Alkoholno sirće, osim za ishranu, često koristimo i za obavljanje kućnih poslova.

Tačnije, ponajviše u čišćenju.

A uvreženo je mišljenje da sirće čisti sve, pa da je njime dobro čistiti čak i prozore.

Prema američkom udruženju čistača, to baš i nije tako.

Destilovano alkoholno sirće razblaženo vodom do oko pet posto kiselosti,  često je hvaljeno kao prirodni "ubica" bakterija i kao sredstvo koje otapa tvrdokorne masne naslage i probija se kroz prljavštine.

A iako ćete često pročitati da je sirće glavni sastojak za čišćenje kuće, stručnjaci upozoravaju da bi to moglo da bude štetno za neke kućne predmete.

Alkoholno sirće dobro je za uklanjanje kamenca u kuvalu za vodu i odlično za pranje prozora na kojima ne ostavlja tragove.

Profimedia
 

Razlog tome je što kiselina u sirćetu reaguje sa organskim hemikalijama koje se nalaze u mrljama i uklanja ih. Ipak, iako uklanja kamenac i tvrdokorne mrlje, možda ga ne bi trebalo koristiti u ova tri slučaja.

Uprkos tome što ga mnogi ljude koriste na svojim ogledalima, stručnjaci upozoravaju da bi im to zapravo mogli naštetiti. Sirće može da prodre u tanki premaz i nagrize srebrnu podlogu koja svim ogledalima daje njihov sjaj.

Pixabay
 

Iako to mnogi praktikuju, nemojte koristiti alkoholno sirće za čišćenje veš mašine. Može korodirati gumene i plastične delove mašine, što može dovesti do curenja. Umesto toga koristite proizvod namenjen čišćenju vaše veš mašine.

Isto važi i za uklanjanje kamenca u mašini za pranje sudova. S vremenom sirće može nagristi gumenu britvu na vratima. Korišćenje soli u mašini trebalo bi da spreči nakupljanje kamenca.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike